Wordt Lotte Stam-Beese de Grootste Rotterdammer?

Voor de echte Pendrechtofiel heeft de naam Lotte Stam-Beese geen nadere toelichting nodig. Zij was als stedenbouwkundige in dienst van de gemeente Rotterdam en heeft tussen 1946 en 1968 vijf Rotterdamse woonwijken ontworpen. Pendrecht is haar bekendste wijk geworden, vandaar dat zij de bijnaam Moeder van Pendrecht had.

Lotte Stam-Beese overleed in 1988 en vier jaar later besluiten Burgemeester en Wethouders om een straat naar haar te vernoemen. Dat gebeurt in de wijk Prinsenland, niet ver van de door haar ontworpen wijk Het Lage Land in de Prins Alexanderpolder.

Het Gemeentearchief heeft Lotte Stam-Beese voorgedragen als nieuwe kandidaat in de verkiezing van de Grootste Rotterdammer. De motivatie hiervoor is “als er iemand is die een stempel heeft gedrukt op het wonen in het naoorlogse Rotterdam, dan is het Lotte Stam-Beese.”

Om te stemmen hoef je niet naar een stembureau maar dat kan gewoon digitaal op de website van het Gemeentearchief Rotterdam, via www.gemeentearchief.rotterdam.nl/grootsterotterdammer kom je direct op de pagina met de lijst met genomineerden. Op dit moment zijn er 55 genomineerden maar het is mogelijk om nieuwe namen voor te dragen.