Immanuëlkerk aan de Dorpsweg is afgebroken

De Immanuëlkerk aan de Dorpsweg is afgebroken. Pendrecht speelde een belangrijke rol in de teruggang van deze kerk in de jaren zestig.

In 1953 startte de bouw van het 750 zitplaatsen tellende kerkgebouw dat op kerstavond 1954 officieel in gebruik werd genomen. Het was het derde kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Charlois, die al twee gebouwen in gebruik had: de Bethelkerk aan de Boergoensevliet en de Pniëlkerk aan de Carnissesingel. Er waren vijf predikanten en 5637 leden. De kerk groeide zodanig dat men wilde uitbreiden naar een derde kerkgebouw. Aan de Dorpsweg werd een stuk weiland onteigend waar de Immanuëlkerk kwam te staan.

P1050064  10

Daling ledental 
Eind jaren vijftig werd echter al de daling ingezet en begin jaren zestig verlieten maar liefst tweeduizend leden de kerk binnen een jaar tijd. Dat had te maken met Pendrecht: hier verrees in 1962 ook een kerkgebouw voor de gereformeerde kerk: de Christus Triomfatorkerk. Bovendien trokken veel inwoners van Charlois naar nieuwere wijken, met name Pendrecht.

Sluiting
De Immanuëlkerk leek hierdoor overbodig te zijn geworden en de kerkenraad besloot tot sluiting over te gaan. Na diverse bezwaren werd dit tijdelijk uitgesteld, maar in 1963 was het dan toch zover: het kerkgebouw werd verkocht aan het Apostolisch Genootschap.

8 2

Andere kerkgebouwen
De andere twee kerkgebouwen van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Charlois, de Bethelkerk en de Pniëlkerk, bleven nog in gebruik. Toch moest de Pniëlkerk er in 1974 ook aan geloven: deze werd aan het kerkgenootschap De Nazarener verkocht nadat het ledental verder terug liep.  De Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Charlois telde in 2003 nog maar 450 leden en ging rond 2008 behoren tot de Protestantse Gemeente te Rotterdam-Zuid. De Bethelkerk is nog wel steeds in gebruik.

3  6

Toekomst
De Immanuëlkerk werd begin 2016 door het Apostolisch Genootschap buiten gebruik gesteld, waarna de sloop volgde. Op deze plek komt een multifunctioneel gebouw dat drie verdiepingen telt, met een grote kerkzaal, meerdere bijzalen en flexibel in te delen ruimtes, eventueel ook voor bedrijven. In mei 2017 is de verwachte oplevering.

4  5

Kerkklok en wijzerplaten
Het kerkgebouw werd als eerste afgebroken. Afgelopen week was de klokkentoren aan de beurt. De vier wijzerplaten en de luidklok werden middels een hoogwerker gedemonteerd. De klok krijgt een plaatsje in de hal van het nieuwe gebouw. Wat er met de uurwerken, eigendom van de gemeente, gebeurt, is niet bekend.

7  9