Beelden De Opbouwwerkers verhuizen opnieuw naar de stad

De Opbouwwerkers, de beelden aan de Zijpe, verhuizen tijdelijk opnieuw naar de stad.

De Opbouwwerkers pronken dan op het dak van de Bijenkorf aan de Coolsingel. Hier maken ze deel uit van een bijzondere tentoonstelling tijdens de Rotterdam Architectuurmaand en de Rotterdamse Dakendagen.

De beelden zijn gemaakt door kunstenaar Koos van Vlijmen en werden in 1941 bij de noodwinkels op de Coolsingel geplaatst, samen met nog twee door hem gemaakte beelden, en de vier beelden die kunstenaar Han Richter maakte. In de loop der jaren verdwenen de beelden naar musea, depots en de wijken, zoals De Opbouwwerkers die in Pendrecht een plek kregen. Nu worden alle beelden tijdelijk herenigd met elkaar op de Coolsingel, op het dak van de Bijenkorf.

Rotterdam Architectuurmaand
In juni is de Rotterdam Architectuurmaand en dan kan ieder weekend het dak van de Bijenkorf betreden worden om de beelden te bekijken. Vanaf de 3e verdieping kun je via het personeelstrappenhuis naar boven. In het trappenhuis hangt ook de tentoonstelling ‘Breuer 60 jaar’. In die maand vinden overal in Rotterdam allerlei activiteiten plaats die met architectuur te maken hebben. Meer informatie over de Architectuurmaand staat op de website van Rotterdam Festivals.

Rotterdamse Dakendagen
Van vrijdag 9 t/m zondag 11 juni vinden de Rotterdamse Dakendagen plaats en ook dan zijn de beelden te bekijken. Voor 5 euro kunnen bezoekers van dit evenement een dakpas kopen om zeven verschillende daken van openbare en particuliere gebouwen in de stad te bekijken. Er vinden ook tours plaats. Meer informatie staat op de website van de Rotterdamse Dakendagen.

Vorig jaar verhuisden de beelden ook tijdelijk, en wel naar het Museumpark, waar de manifestatie Rotterdam Viert de Stad plaatsvond. Ook na het ‘uitstapje’ naar de Coolsingel keren de beelden gewoon weer terug in Pendrecht.