oBikes zorgen voor flinke overlast

De duizenden oBikes die overal in de stad zijn neergezet zorgen voor overlast.

20170703_102337-2064x1161

De oBike is een knalgele huurfiets die 24 uur per dag via een speciale app te vinden en te huur is. Vooral handig om bijvoorbeeld het laatste stukje van je reis af te kunnen leggen. Nog maar net een maand in Rotterdam en nu al veroorzaken ze flinke overlast in de buitenruimte.

Op allerlei manieren overlast
Ook in Pendrecht werd het straatbeeld opgevuld door tientallen oBikes, onder andere op Plein 1953 en de Slinge. In principe mogen ze na gebruik overal worden achtergelaten, al is het wel gebruikelijk dit bij een fietsenrek te doen. Dat gebeurt niet altijd waardoor ze nu op allerlei ongewone plekken opduiken: bijvoorbeeld op het Havenspoorpad en leunend tegen een bushokje bij metrostation Slinge.

Soms zijn het plekken waar het verboden is een fiets te stallen. Inmiddels zijn al 69 oBikes om die laatste reden verwijderd. Het bedrijf oBike heeft deze weer opgehaald bij het fietsdepot van de gemeente voor twintig euro per stuk. Door de oBikes blijft er tevens minder plek over voor andere fietsers om hun fiets bij een fietsenrek te plaatsen. Op Plein 1953 staan ook meerdere oBikes bij één fietsenrek gestald waardoor fietsers moeten uitwijken naar een ander rek verderop of een lantaarnpaal. De fietsen staan niet ergens aan vastgemaakt wat bovendien resulteert in omgevallen fietsen wanneer het stormt.

Politiek is het zat
De Rotterdamse politiek is de overlast zat en spreekt van ‘neerkwakfietsen’. Amsterdam raakte eveneens geel gekleurd door de oBikes maar daar verwijdert men na de zomervakantie alle fietsen wegens misbruik van de openbare ruimte. Dat vindt Rotterdam nog te ver gaan, omdat het initiatief een goed idee is, maar het is niet de bedoeling dat het straatbeeld een rommeltje wordt door de oBikes.

De meningen over hoe dit probleem aan te pakken zijn verdeeld. Sommige partijen vinden enkel handhaven voldoende, een andere partij vindt dat de fietsen alleen op vaste plekken mogen staan en weer andere partijen vinden dat het bedrijf oBike moet meebetalen voor het gebruik van de openbare ruimte. oBike zegt dagelijks een medewerker op pad te sturen om omgevallen fietsen rechtop te zetten, en fietsen die te lang op dezelfde plek blijven staan worden verplaatst.