20170809_111159_resized_1

Nog 1 flat te gaan in Middelharnisstraat

De renovatie van de tweede flat in de Middelharnisstraat is in volle gang.

Van de twee galerijflats in de Middelharnisstraat is de renovatie van de flat met de even nummers (22-50) inmiddels klaar en de andere flat ondergaat momenteel de grootschalige renovatie. De woningen zijn technisch en plattegrondtechnisch verouderd en voldoen volgens Woonstad Rotterdam niet meer aan de eisen van deze tijd. Twee soortgelijke flats in de Melissantstraat werden eerder al op dezelfde wijze gerenoveerd. De eerste flat daar werd eind 2015 opgeleverd en toen ging ook de verhuurstop in voor de flats in de Middelharnisstraat. Eind vorig jaar begon hier de renovatie van de eerste flat. Dankzij de opknapbeurt kunnen de woningen weer veertig jaar vooruit.

20170809_111021_resized_1 20170809_110758_resized_1

Woningdetails
Er is keuze uit drie- en vierkamerwoningen. De driekamerwoningen krijgen een nieuwe indeling; de vierkamerwoningen zijn horizontaal samengevoegde woningen en bevinden zich op de onderste woonlaag en hebben een eigen trapje, entree en veranda. Wanden worden geïsoleerd zodat deze geluidstechnisch aan de eisen voor nieuwbouw voldoen. De inpandige balkons maken plaats voor een uithangend balkon. De woningen met een balkon zijn ook voorzien van een schuifpui. De trappenhuizen worden lichter dankzij extra ramen en er komt glaskunst in. Een lift komt er niet; bij renovaties van andere galerijflats in de wijk werd wel altijd een lift aangebracht.

20170809_110607_resized_1 20170809_111432_resized_1

Authentieke elementen
Een aantal authentieke elementen is behouden gebleven zoals de gekleurde rioolbuizen in de trappenhuizen (al zijn de buizen nu wel dichtgemaakt), de trapeziumvormige ramen in de entreedeuren van het trappenhuis, en het hekwerk met de zigzagspijlen van de galerijen en balkons. Langs de galerij van de onderste woonlaag zijn de betonnen platen met de ronde gaten weer terug.

20170809_111235_resized_1 20170809_111406_resized_1

Panelen
Op de plek van de historische panelen aan de zijkanten van het trappenhuis zitten de nieuwe brievenbussen. De panelen herinnerden aan het ontwerp dat Lotte Stam-Beese voor Pendrecht maakte doordat hierop het stempelpatroon van de wooneenheden in de wijk te zien is. De panelen blijven uiteraard bewaard en mocht er ooit een idee voor een nieuwe locatie ontstaan, dan is het niet uitgesloten dat de panelen terugkeren in de wijk.

20170809_111338_resized_1 20170809_111619_resized_1

Je vindt dit misschien ook leuk...