Primera zet lokpakjes in tegen sigarettendieven

Primera gaat lokpakjes inzetten om sigarettendieven te weren.

De sigarenwinkels van Primera gaat lokpakjes tussen de gewone pakjes sigaretten neerzetten om sigarettendieven te weren. De lokpakjes zijn niet van echt te onderscheiden maar bevatten wel een gps-zender. Dieven die een heel schap leeghalen, hebben grote kans dat ze een gps-pakje meenemen en daardoor makkelijk te traceren zijn. Dit moet hen afschrikken. Ook zijn ze hierdoor makkelijker op heterdaad te betrappen.

Aanstaande vrijdag zal burgemeester Aboutaleb de eerste lokpakjes plaatsen bij Primera aan de Oude Binnenweg.

Daling aantal inbraken en overvallen
De nieuwe aanpak vindt plaats in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De afgelopen jaren heeft er wel een daling plaatsgevonden van het aantal inbraken en overvallen en is het aantal stabiel op circa dertig per jaar, van eerder in een kleiner aantal winkels nog vijftig per jaar. Dat is het gevolg van eerdere maatregelen zoals rolluiken, paaltjes, mistgeneratoren en cameratoezicht.

Grote schade
Directeur van Primera, Gert van Doorn, is nog niet tevreden met de daling. De materiële en immateriële schade blijft groot: de vernielingen zijn vaak enorm door bijvoorbeeld plofkraken en puien die geramd worden en de schade loopt tot in de duizenden euro’s.

500 winkels
Primera is een coöperatie waarbij zelfstandig ondernemers zijn aangesloten die een eigen winkel runnen. Nederland telt ongeveer 500 van deze winkels, waaronder aan de Slinge in Pendrecht. In Rotterdam-Zuid zitten nog meer winkels van Primera aan de Schere, Wolphaertsbocht, Gruttostraat en op Zuidplein, Groene Hilledijk en Spinozaweg. De winkelgevels worden voorzien van een waarschuwingssticker met de tekst: ‘Onze tabaksartikelen zijn beveiligd met een elektronisch volgsysteem’.