Nachtmetro rijdt vanaf eind dit jaar

Vanaf vrijdag 29 december gaat de nachtmetro rijden.

Vanaf vrijdag 29 december zal de metro ’s nachts een uur langer door rijden in het weekend. Nu rijdt de metro nog tot circa 1.00 uur ’s nachts, dat wordt straks 2.00 uur ’s nachts. De laatste metro’s zitten op vrijdag- en zaterdagavond namelijk een stuk voller dan doordeweeks. Gemeenten uit de regio verwachten daarom dat de nachtmetro voorziet in een behoefte. De RET verwacht per weekend 1000 reizigers extra te vervoeren. Het is de eerste nachtmetro van Nederland.

Proef
De nachtmetro is een proef die een jaar zal duren. Vervolgens bekijken de metropoolregio-gemeenten of de nachtmetro een structureel karakter krijgt. Wethouder Pex Langenberg vertelt: ‘Een mooie mijlpaal waarin wij samen met de gemeenten Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Lansingerland en Schiedam optrekken. De nachtmetro past bij het stedelijk en metropolitane karakter van de regio en geeft een extra impuls aan het uitgaansleven en theaterbezoek. En hierdoor laten meer inwoners de auto staan.’ De gemeenten financieren de proef die gezamenlijk circa 530.000 euro kost.

Lijnen en dienstregeling
De nachtmetro rijdt op alle RET-metrolijnen, maar op de lijnen B en E ingekorte trajecten: de nachtmetro rijdt op lijn B enkel tussen Nesselande en Schiedam Centrum, en op lijn E (RandstadRail) enkel tussen Slinge en Pijnacker Zuid. Het traject van de Hoekse Lijn is nog niet klaar en is daarom niet meegenomen in de pilot.

De komende tijd werkt de RET de exacte dienstregeling van de nachtmetro verder uit en zal reizigers tijdig hierover informeren. Het tarief voor de reiziger blijft hetzelfde als overdag.