Zonnepanelen op dak metrostation Slinge

Op het dak van metrostation Slinge zijn 544 zonnepanelen aangebracht.

De afgelopen tijd zijn 544 zonnepanelen geplaatst op het dak van metrostation Slinge. De zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting in het station en de reisinformatie op de digitale reisinformatieschermen. De energie die de zonnepanelen leveren, is vergelijkbaar met het energieverbruik van vijftig huishoudens per jaar. Deze zomer komen er ook zonnepanelen op de daken van metrostations Zuidplein, Maashaven en Rijnhaven.

Duurzaamheid
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft samen met de RET en HTM afspraken gemaakt om het openbaar vervoer verder te verduurzamen. In 2025 wil de Metropoolregio de CO2-uitstoot door het verkeer verminderen met 30%. De zonnepanelen op metrostation Slinge vormen de eerste stap daarin. In potentie zou het mogelijk zijn om in totaal ongeveer 30.000 zonnepanelen te plaatsen op RandstadRail- en metrostations, remises en kantoren van de vervoerders. Momenteel wordt onderzocht hoeveel zonnepanelen er precies te plaatsen zijn. Ook onderzoekt men de effecten voor het terugwinnen van remenergie bij de tram en metro en er komt een studie naar de mogelijkheden van energiereductie bij de tram en metro. De komende tien jaar stappen de vervoerders over op donkergroene stroom: elektriciteit die regionaal wordt opgewekt.