Overlast oBikes moet voor augustus zijn opgelost

De overlast van de gele oBikes moet voor augustus zijn opgelost.

De stad wordt sinds vorig jaar overspoeld met huurfietsen, waaronder de knalgele oBikes die ook in Pendrecht te vinden zijn. Inmiddels zijn er verschillende aanbieders van deelfietsen: oBike, Mobike, Ofo en Donkey Republic. Naar schatting staan er momenteel tussen de 2500 en 3000 deelfietsen. De fietsen zorgen overal in de stad voor overlast, doordat ze op plekken staan waar ze niet mogen staan en de fietsenrekken bezet houden, en dat moet na 1 augustus afgelopen zijn.

Zoals het nu gaat, met de overlast, kan het niet langer blijven doorgaan. De gemeente ziet de deelfietsen graag, maar niet op deze manier. Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad geschreven dat de aanbieders tot 1 augustus de tijd krijgen om te bewijzen dat hun onderneming bijdraagt aan de ambities van Rotterdam als fietsstad. Tijdens de pilotfase maakt de gemeente verdere afspraken met de aanbieders. Zo moet eventuele overlast zoveel mogelijk beperkt worden. Blijven de deelfietsen na 1 augustus nog steeds voor overlast zorgen, dan voert de gemeente vergunningen in. Deze zullen enkel worden verstrekt aan aanbieders die aan de eisen voldoen. Deze kwaliteitseisen worden opgesteld door de gemeente samen met de fietsaanbieders, gebiedscommissies en de Fietsersbond. Ook worden knelpuntlocaties onderzocht.