Renovatie laatste flat Middelharnisstraat bijna klaar

Ook de renovatie van de laatste galerijflat in de Middelharnisstraat is bijna klaar.

De vier galerijflats in de Melissantstraat en Middelharnisstraat ondergingen de afgelopen jaren een ingrijpende renovatie. De flats in de Melissantstraat werden in december 2015 en september 2016 opgeleverd, de renovatie van de eerste flat in de Middelharnisstraat was medio vorig jaar afgerond en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de tweede en laatste galerijflat in deze straat.

De flats dateren uit 1956 en dit is de eerste grootschalige renovatie. Er worden nieuwe drie- en vierkamerwoningen gecreƫerd. De driekamerwoningen krijgen een nieuwe indeling; de vierkamerwoningen zijn horizontaal samengevoegde woningen en bevinden zich op de onderste woonlaag.

Hier en daar zijn oorspronkelijke elementen terug te zien. De inpandige balkons zijn vervangen door uithangende balkons, voorzien van dezelfde zigzagspijlen als die van het oorspronkelijke hekwerk van de galerij. De woningen met een balkon kregen een schuifpui. Langs de galerij van de onderste woonlaag zijn de betonnen platen met de ronde gaten teruggekeerd.

Op de plek van de historische panelen aan de zijkanten van het trappenhuis zijn nu de brievenbussen. De panelen, die wel bewaard blijven, toonden het stempelpatroon van de wooneenheden in de wijk; het ontwerp van Lotte Stam-Beese. De voordeuren zijn rood. De deuren van de trappenhuizen, evenals de gekleurde rioolbuizen in de gevel erboven, blijven behouden. Verder zijn de gevels schoongemaakt. De trappenhuizen worden lichter dankzij extra ramen en zijn voorzien van kunstramen. In de laatste flat moeten deze nog worden aangebracht.