Pendrechtse Molen verplaatst: 25 jaar later

Het is 25 jaar geleden dat de Pendrechtse Molen verplaatst werd.

De Pendrechtse Molen werd in 1731 gebouwd aan de rand van het gebied waar later de wijk Pendrecht gebouwd werd. Tot 1993 heeft hij daar gestaan, toen rondom de molen bedrijventerrein Charloisse Poort uit de grond gestampt werd. De molen kreeg nu nauwelijks nog wind waarop men besloot deze te verplaatsen naar drie kilometer verderop.

Het bedrijf dat het transport verzorgde, hield de datum geheim om te voorkomen dat de wijkbewoners massaal zouden komen kijken, wat gevaar kon opleveren. In de nacht van 15 juni 1993 was het zover en bewoog de molen langzaam langs Pendrecht en Zuidwijk, om aan te komen op zijn nieuwe plek: de Charloisse Lagedijk nabij de Langenhorst.

Toen en nu
De Pendrechtse Molen moest destijds de polder Nieuw-Pendrecht droog houden. In 1957 verloor de molen deze functie, omdat een gemaal uit Barendrecht deze functie overnam. De molen werd toen verbouwd tot woning. Toen de gemeente Rotterdam de molen kocht in de jaren zeventig, werd de molen gerestaureerd en ging deze weer draaien.

Tegenwoordig is de molen eigendom van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde die de molen tevens beheert. De molen maalt het water in het Zuidelijk Randpark rond. De oorspronkelijke woning uit 1842 is teruggebouwd evenals de plonsplee boven de sloot. In de woning zijn de bedsteden, slaapzolder en het antiek gietijzeren fornuis nog te zien. Er vinden ook wel eens activiteiten plaats zoals schapen scheren, spinnen of andere creatieve handvaardigheden.