Klachtenregen over rommel in Pendrecht

23 augustus 2018

De afgelopen jaren heeft Pendrecht een goede ontwikkeling ondergaan. De wijk is flink opgeknapt en ziet er een stuk beter en netter uit dan een decennia geleden. Als wijkbewoners is het ook onze verantwoordelijkheid om Pendrecht zelf schoon en netjes te houden. Hoe fijn zou het zijn als we door onze wijk wandelen en geen rommel en vuilnis tegenkomen?

Op heel veel plekken in de wijk is een verbetering te zien ten opzichte van de afgelopen jaren. Helaas zijn er nog steeds plaatsen, zoals de Krabbendijkehof, Baarlandhof, Kerkwervesingel en nabij Vitaal Pendrecht en de Karel de Stouteflat waar straat- en zwerfvuil het straatbeeld domineren.

Pendrecht wordt nog steeds een tuindorp genoemd, maar heel veel bewoners ergeren zich mateloos aan de mensen die hun vuil laten vallen waar ze staan. De hofjes zien er niet uit en zwerfvuil en ratten zijn hier het gevolg van. Veel mensen ervaren dit als enorm frustrerend en bij de gemeente regent het dan ook klachten. Er is hierop actie ondernomen en de veroorzakers zijn aangesproken. Gelukkig hebben zij laten zien dat ze mee willen werken.

Vanuit de gemeente geldt er nu ook verscherpt toezicht; zitten de containers op slot en staat er vuil naast? Dan kan de eigenaar er niets aan doen. Zit de container echter niet op slot en puilt de container uit? Dan volgt er nu geen waarschuwing meer, maar direct een fikse bekeuring. Kortom; handhaving.

De containers zoals ze eruit horen te zien: netjes en gesloten.

Broodbak Plein 1953

Heeft u brood over? Gooit u deze dan niet zomaar op straat, in de vijvers of op de grasvelden. Dit trekt allerlei ongedierte zoals ratten aan. Gooit u het voortaan liever in de broodbak die sinds kort op Plein 1953 staat. Al het brood uit deze bakken wordt gerecycled. Elke week wordt de bak leeggehaald door Groen Collect. Zij maken vervolgens van het oude brood biogas. Om biogas te maken is het belangrijk dat brood apart wordt ingezameld en het apart ophalen betekent dus dat het brood niet bij het gewone restafval belandt.

In de eerste week dat de broodbak er stond, lag er nog veel plastic en beleg in, maar sinds een aantal weken zit de bak tot aan de nok toe gevuld met alleen brood. Omdat de eerste broodbak zo’n succes is, komt er nu ook een tweede bak.

Een bewoner uit één van de drie flats op het plein die zich ook mateloos ergerde aan het brood gooien in de vijver, meldt nu dat het helpt. Net als het Kinder Service Hotel en Vitaal Pendrecht, houdt deze meneer het ook elke dag scherp in de gaten. Ook hij geeft aan dat bewoners het keurig in de bak gooien en dat er geen beleg of plastic meer uitgevist hoeft te worden.

Buiten Beter App

Ziet u zelf vuilnis of zwerfafval op straat? Of is er iets kapot? Dan kunt u ook gebruikmaken van de Buiten Beter App. Deze app helpt u om gemakkelijk problemen, irritaties en verbeteringen bekend te maken bij de gemeente.

Voorheen was het behoorlijk ingewikkeld om iets aan de gemeente door te geven, maar daar is nu verandering in gekomen met de Buiten Beter App. Binnen vier stappen en tellen heeft u locatie, probleem en foto gemeld. Als het nodig is, dan vraagt de gemeente u om extra duidelijkheid en natuurlijk, indien mogelijk wordt het opgelost.

Niet alleen de gemeente en organisaties, maar ook de burgers hebben de plicht om de wijk netjes te houden.