Coronatest zonder afspraak in Zuiderkroon

De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC zijn gestart met het grootschalig testen van inwoners van Rotterdam-Charlois op het coronavirus. Naast de XL-locatie bij Ahoy kunnen de 67 duizend bewoners ook terecht op nog tien andere testlocaties in de wijk. Aan alle inwoners wordt gevraagd zich te laten testen, ook zonder klachten. Dit kan nog tot 5 maart. Pendrechtenaren kunnen zich zonder afspraak laten testen in Gezondheidscentrum Zuiderkroon.

In Charlois is geen sprake van een grote, aanwijsbare uitbraak zoals op de basisschool in Bergschenhoek. Toch blijkt uit sporen in het riool dat er een verschil is in hoeveel coronagevallen er vermoedelijk zijn, en het aantal daadwerkelijk positieve testuitslagen. Met andere woorden: volgens het aantal coronasporen in het riool zouden er meer besmettingen moeten zijn dan nu worden geregistreerd. Een verklaring kan zijn dan mensen wel besmet zijn, maar zich niet laten testen.

“Een goede aanleiding om juist in Charlois te kijken wat er naar voren komt als je iedereen laat testen”, zegt huisarts Martine Uil hierover. Ze heeft een praktijk in de wijk op Zuid en is voorzitter van de Integrale Zorggroep Eerstelijn Rijnmond (IZER), een verband van en voor 250 huisartsen in Rotterdam en de randgemeenten.

Brief of niet?

De gemeente Rotterdam communiceerde in januari dat het grootschalig testen vanaf dinsdag 26 januari mogelijk was. Bewoners zouden geïnformeerd worden per brief, maar veel mensen hebben nog geen uitnodiging per post gehad. Een bewuste keuze, vertelt El Kaka.

“Iedereen krijgt een brief, maar dat gaat gefaseerd. Dat is sowieso de opzet, omdat de testlocaties er tot 5 maart staan. Er is dus zeker geen haast en iedereen heeft de gelegenheid om zich gratis, met of zonder afspraak, met of zonder klachten, te laten testen.”

Taal

“In heel Nederland speelt dat niet iedereen doordrongen is van het belang van testen. In Charlois speelt dat nog iets meer”, zegt de huisarts. Zo wonen in Charlois meer kwetsbare mensen die moeite hebben met het begrijpen van taal. “Dat ligt niet alleen aan een andere achtergrond”, zegt Uil. Ook opleidingsniveau speelt mee. “U en ik zijn gewend om te werken met taal. Maar als je naar de persconferentie kijkt, of de informatie vanuit de GGD en het RIVM, dan is het echt wel ingewikkeld om te begrijpen voor mensen in onze wijk. Daar is nog een slag te maken.”

Een groot deel van de mensen die de huisarts spreekt over het massale testonderzoek, hebben erover gehoord op de persconferentie. “Die zijn trots dat Charlois genoemd werd door de minister.”

 

Locaties

Binnenlocaties:
Schoolgebouw, Slingeplein 8
De Zuiderkroon, Vlissingenplein 164
Charloisse Oude kerk (zijgebouw), Charloisse Kerksingel 35
RDM Congrescentrum, Heijplaatstraat 17
Wijklocatie Gemeente Rotterdam, Wolphaertsbocht 356
Laleli Moskee, Gruttostraat 9 (niet op vrijdag open)

Testbus:
Metro Maashaven, Mijnsherenlaan 1c
Maastunnel (uitgang fietsers/voetgangers), Charloisse Hoofd 25
Plein van de vallende Ruiter, Mijnsherenlaan 237/Pleinweg