Mario Bosch organiseerde weer de jaarlijkse lantaarnpaalcontrole

Gisteren (maandag) vond de jaarlijkse lantaarnpaalcontrole plaats in de wijk.
Zoals ieder jaar organiseerde dagburgemeester Mario Bosch ook dit jaar weer een grote lantaarnpaalcontrole in de wijk. Die vond gisteravond (maandag) plaats. Hij vroeg Rieks Westrik en Sara Klaverdijk mee en op de fiets vertrok het drietal door de wijk. Rieks en Sara hebben op hun smartphone de BuitenBeter-app waarmee buitenruimtemeldingen ter plekke doorgegeven kunnen worden. In totaal maakten zij circa vijf meldingen over de straatverlichting, en ook meteen nog enkele over rondslingerend vuil op straat.

Donkere plekken geven al snel een onveilig gevoel en ook voor het verkeer kunnen ze onveilige situaties opleveren. Daarom is het belangrijk dat kapotte straatverlichting zo snel mogelijk gemeld wordt. Mario controleert dit dagelijks in de wijk. Hij maakt melding als een lantaarnpaal niet brandt en houdt nauwlettend de voortgang van de behandeling ervan in de gaten. Soms is een melding volgens de buitenruimtekaart afgehandeld, maar blijkt dit in de praktijk nog niet zo zijn. Dan volgt er een nieuwe melding.

Momenteel zijn er slechts enkele lantaarnpalen die uit zijn. Zeker in verhouding tot andere wijken is Pendrecht een wijk waar bijna alle straatverlichting in orde is. In Zuidwijk bijvoorbeeld brandt er relatief gezien veel minder straatverlichting omdat daar niet zo vaak meldingen doorgegeven worden.

Sinds zaterdag was er in de Tiengemetenhof en een deel van de Middelharnisstraat een storing waardoor dit gebied in het donker zat. Maar die was maandag alweer verholpen. Soms is een euvel ook direct te verhelpen door de lantaarnpaal een zachte tik of schop te geven. Zo ook met lantaarnpaal nummer 18 in de Melissantstraat. Rieks probeerde het uit en inderdaad: plots deed de verlichting het weer. Wel wordt ook dit altijd gemeld, omdat er dan toch ergens iets niet helemaal in orde is. Het opmerkelijke met het betreffende exemplaar is trouwens dat het een nieuwe is, en bij het oude exemplaar dezelfde handeling eveneens ervoor zorgde dat hij direct weer aan floepte. Het ligt dan niet aan de paal; de oorzaak zou dan ergens in de grond moeten zitten.

In diverse straten is er LED-verlichting. Dit is energiezuinig en de lampen zijn ook dimbaar. Op het Havenspoorpad is er ook LED-verlichting en hier geven de lampen een zwak licht, totdat je er langs rijdt of loopt. Dan beginnen ze op volle sterkte te branden. Dit bespaart een hoop energie.

Bij de vorige jaarlijkse lantaarnpaalcontrole brandde een groot deel van de Woonstad-lantaarnpalen niet. Deze staan onder andere langs de eengezinswoningen in de Herkingenbuurt en Zierikzeebuurt. Deze exemplaren zijn onder beheer van Woonstad en na een melding aldaar, werd het probleem opgelost. Nog steeds branden ze allemaal netjes.

De Ossenissebuurt is een hotspotgebied wat betreft de straatverlichting. Door de nieuwbouwwerkzaamheden worden lantaarnpalen soms vervangen of verplaatst en dat gaat niet altijd even goed. Er heeft zelfs een tijdje een lantaarnpaal midden op straat gestaan als gevolg van de herinrichting van de straat.

Mario weet ook precies de betekenis van de gekleurde stukken tape waarvan lantaarnpalen in het geval van een mankement worden voorzien. Geel betekent bijvoorbeeld ‘in behandeling’. Het is hem alleen nog steeds onbekend wat rood betekent. Om lantaarnpaal nummer 29 op de Kerkwervesingel zit al heel lang een stukje rood tape gewikkeld terwijl er, althans op het oog, niets mee aan de hand lijkt te zijn. Wie weet komt hier ooit nog eens duidelijkheid over…