Nog één keer Shanta Algoe in De Echo

Shanta is aan het werk dankzij het Kangarooproject
‘Ik voelde me gelijk geweldig’

PENDRECHT – In lentemaand maart prijkte dertig dagen lang Shanta Algoe op het inmiddels bekende “heldenbord” bij metrostation Slinge. Zij was afgelopen maand de held in de campagne “Pendrecht is goed bezig!”. Ze hielp werkzoekenden en promootte het Kangarooproject.

Het Kangarooproject helpt mensen verder die moeilijk een baan kunnen vinden. Toen Shanta hiervan hoorde, was ze meteen enthousiast. ‘Je zou verder komen in de toekomst en kunnen studeren, iets wat ik al heel lang wilde. Dus pakte ik mijn kans’, vertelt ze.

Twee jaar geleden werkte ze als vrijwilliger achter de balie van Servicepunt Pendrecht. Daarna ging ze naar het klantcontactpunt, waarbij ze bezoekers hielp met het invullen van formulieren en hen doorverwees. Zo’n tien jaar geleden werkte ze al eens als assemblagemedewerker. ‘Het servicepunt vroeg een MBO-diploma om daar te mogen blijven. Dat had ik niet. Nu ik dat inmiddels wel heb, wordt er zelfs al HBO gevraagd. Dat was moeilijk solliciteren.’

Haar MBO-diploma voor administratief medewerker behaalde ze via het Kangarooproject. ‘Eén keer per week ging ik naar school. Ik leerde hoe je telefoongesprekken voert en alles wat met kantoor te maken heeft. Ik voelde me gelijk geweldig. Er ging een wereld voor me open’, lacht ze. ‘Ik heb het in één keer gehaald.’ Daarnaast leerde ze via het project nog veel meer: ‘We kregen een sollicitatietraining, leerden hoe je een CV en een brief opstelt en hoe je een sollicitatiegesprek voert. Ook volgden we een empowermentcursus om sterker te worden. Ik was heel onzeker, maar die cursus hielp mij en ook de anderen erg goed.’

Het is Shanta nu gelukt een baan te vinden als assemblagemedewerker, waarmee ze precies in haar heldenmaand begonnen is. ‘Ik pak accessoires in die mee het vliegtuig in gaan. Kitpacking heet dat. Dat doe ik dagelijks voor vier vluchten. Via mijn broer hoorde ik van de vacature. Ik reageerde per mail en kreeg meteen een reactie terug. Zonder het Kangarooproject was me dit niet gelukt. Dan had ik dit nooit kunnen bereiken. Ik was vroeger heel onzeker en durfde niet te praten.’

Haar droombaan is administratief medewerker bij de politie. ‘Ik werk graag met mensen en wil mensen helpen die problemen hebben. De politie trekt me gewoon aan, al van kleins af aan. Dat zit gewoon in mij. Vroeger keek ik altijd al naar politieseries, ik miste geen aflevering. Ik vind het interessant hoe ze de zaken aanpakken.’

Ze wil proberen via de douane te gaan werken en dan uiteindelijk via een omweg bij de politie terecht te komen. ‘Dan moet het lukken!’

(tekst en foto: Sara Klaverdijk)