Op de site van Rondom 10 staat te lezen: “Een discussie over het dagelijks leven in achterstandswijken van de grote steden. (En daar gaan we weer, zucht van de redactie van Vitaal Pendrecht). Wapengebruik, drugshandel, straatvervuiling, vrouwen- en kindermishandeling. Nog slechts een handjevol witte Nederlanders hield het de afgelopen jaren uit in zo’n leefomgeving. Maar ook zij willen nu weg uit de stad.
En tijdens de uitzending blijkt dat mevrouw en meneer Krooswijk niet alleen weg willen uit de stad. Met: ‘Ik woon op de rand van Hillerokko en Afrikije’, begint mevrouw Krooswijk haar eerste sappige tekst in het programma van Cees Grimbergen. Nee, zij willen zelfs uit Nederland. Hun droomomgeving ligt in Normandië. ‘Je kan vandaag de dag beter buitenlander zijn in het buitenland, dan Nederlander in Nederland’, is de volgende sappige tekst, dit keer uit de mond van meneer Krooswijk. Maar hun huis is in het Hillesluis van nu onverkoopbaar geworden. En wie krijgt daarvan de schuld? Precies: de politiek.
In het beeld hiernaast, links Anja Verhoef en rechts mevrouw Krooswijk, haar man zat naast haar, maar die valt net buiten dit beeld. Als Inge Krooswijk haar teksetn uitspreekt, voel je de bloeddruk van Anja Verhoef stijgen.
Anja was via Bien Hofman en Dominic Schrijer in het programma gekomen. Anja had andere afspraken, maar omdat ze best haar verhaal wilde vertellen in Rondom 10 verzette zij zaken en ging naar Felix Meritis in Amsterdam. De programmamakers vonden haar interessant, omdat ze gekozen had om vanuit Barendrecht, de droom van vele ‘witte’ Nederlanders uit Pendrecht, dec omgekeerde beweging terug naar Pendrecht gemaakt had. Ze werkt op een school in de wijk. En voelt zich helemaal thuis in Pendrecht en in de stad.
Maar daar zat Cees Grimbergen helemaal niet op te wachten, want …..
Vorige week meldde minister Van der Laan (wijken) in twee rapporten dat de leefbaarheid in de oude stadswijken vooruit gaat. Maar niet iedere bewoner ervaart die vooruitgang. Deze ‘laatsten der Mohikanen’ bleven geloven in het ideaal van multicultureel Nederland. Of was het bij hen een nostalgische hang naar hoe het vroeger was in hun wijk? Nu hebben ook zij de hoop opgegeven. Hun buurt is, in hun beleving, onleefbaar geworden.
Zijn deze oude volkswijken leefbaarder te maken? Of zullen er altijd buurten blijven die het afvoerputje van de samenleving zijn? Wat er ook aan nieuwe woningbouw-projecten en ‘Vogelaar-gelden’ in die wijken worden gepompt?
In Rondom 10 een live discussie met o.a. Inge Krooswijk uit het Rotterdamse Hillesluis, andere inwoners van achterstandswijken, de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer en NRC-journaliste Jutta Chorus.
Rondom 10, 31 oktober 2009, live vanuit Felix Meritis in Amsterdam, ca. 21.05 uur, Nederland 2
Goed gedaan Cees, dankjewel NCRV.
Ram maar door de porseleinkast.
Laatste der Mohikanen? En niemand durfde voor onze microfoon. Onzin! De familie Krooswijk, Marcel Hofman uit Amsterdam en Tilly Prinsen van Kanaaleiland in Utrecht zeggen alles. De laatste kreeg geld van de gemeente Utrecht voor haar project Vreedzame Straat. Cees Grimbergen geloofde zijn oren niet.
Anja had er zelfs alles voor opzij gezet. Maar ja dat wordt natuurlijk een beetje lastig.
Er een genuanceerd verhaal van maken, kwam even niet zo goed uit.
En ineens wordt Pendrecht één van de betere wijken van Rotterdam. Misschien de winst van zo’n Rondom 10 en ondanks zo’n vooringenomen Cees Grimbergen.
Uitzending gemist? www.rondom10.nl en je ziet de hele show. Maar neem er een tranquillizer bij, want voor je het weet, schrijf je haatmail of iets dergelijks.