Klik op de activiteit. Het tabblad bevat meer informatie over de activiteit.

 • Pendrecht Universiteit

  De Pendrecht Universiteit is een bewonersuniversiteit voor de wijkbewoners van Pendrecht. Dat kunnen kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen zijn. Er leven soms ideeën in de wijk waar de bewoners en de professionals graag met elkaar over zouden willen praten. De bewoners hebben vaak al oplossingen waar de professional mee verder kan. De bewoner is de professor en de professionals de studenten. Een greep uit de colleges die in het verleden gehouden zijn:

  • Het Media college: Tijdens het Mediacollege konden bewoners van Pendrecht met de pers praten over de zeer negatieve berichtgeving in die tijd.
  • College Veilig: College Veilig was een college over de veiligheid in Pendrecht in de straten waar veel inbraken werden gepleegd.
  • Het Jongerencollege: Tijdens dit college gingen jongeren met de wijkagenten in gesprek en kwamen ze wat dichter bij elkaar.
  • College Pendrecht: Het College Pendrecht fungeerde als sociale roltrap; hoeveel kan Pendrecht nog aan als het om vrijwilligerswerk gaat?
  • Pendrecht gaat de markt op: Dit college heeft min of meer geleid tot het ontstaan van de Kinderfaculteit.
  • College “Wat zouden we doen met een miljoen” is de grondslag geweest van de Kinderfaculteit.
  • Taalcollege Kinderfaculteit.
  • College Lotte Stam-Beese: College waarin het leven en werk van de architect en grondlegger van de wijk Pendrecht Lotte Stam-Beese centraal stond.

  Is er een onderwerp dat u bezig blijft houden? Vraag dan een college aan en word ook een keer een professor.

 • Formulierenbrigade

  Heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren? Dan kan je vanaf heden elke maandagochtend terecht bij de Formulieren Brigade bij Vitaal Pendrecht. Op maandagen van 10.00 uur tot 13.00 uur zit er minimaal één collega klaar om je te helpen bij het invullen van formulieren.

  Waar kunnen we mee helpen?
  Jaarlijks komen duizenden Rotterdamse huishoudens in een urgente financiële noodsituatie terecht. Bestaande wettelijke en gemeentelijke voorzieningen kunnen niet in alle gevallen of snel een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan FBNR (Fonds Bijzondere Noden Rotterdam) bijspringen met een (eenmalige) gift. Hierbij kan je denken aan een kapotte of heel oude, energie slurpende koelkast of wasmachine. Als je zelf geen middelen hebt om een nieuwe aan te schaffen, kan je bij FBNR een aanvraag doen voor een nieuw energiezuinig apparaat. Deze aanvragen kan je niet zelf doen als particulier, dus wij helpen je hier graag bij. Ook bij het invullen van andere formulieren kunnen wij helpen.

  Loop vooral eens binnen en informeer naar de mogelijkheden. Indien nodig verwijzen wij ook door naar andere instanties.

 • Rollator- en fietswerkplaats

  Begin dit jaar is onze (rollator) werkplaats weer van start gegaan! We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met een school uit Zuidwijk. Studenten voeren wekelijks kleine reparaties uit. Dit kan gaan om kleine rollator- en fietsreparaties, zoals een remkabel die aangedraaid moet worden, een lampje dat gemaakt moet worden of een lekke band die gelapt moet worden. Een fooitje voor de jongens van de werkplaats volstaat. Moet er een nieuwe fietsband op de fiets? Dan moet deze zelf aangeschaft worden. 

  Ook kunt u tegenwoordig kleine handzame apparaten die een mankement vertonen, laten nakijken. Hiermee willen we graag bijdragen aan een duurzamere wereld waarin we minder (elektronica) afval hebben. 

  Kom langs op dinsdag tussen 11.00 en 14.00 voor kleine reparaties aan rollators, fietsen en huishoudelijke apparaten. Reparatie is gratis, maar de materialen moeten wel zelf besteld/betaald worden. 

  Blijf niet zitten met die kapotte waterkoker of die rollator die niet lekker loopt! Wij én de koffie staan voor u klaar! 

 • Computerlessen

  Wil je zelfstandig het internet op, digitaal je administratie leren doen of een brief schrijven? Meld je dan aan voor onze gratis computerlessen!

  Dit ga je leren:
  • Basiskennis omgaan met de laptop/pc en apparatuur zoals printers, muis en toetsenbord
  • Bestanden aanmaken, opslaan en aanpassen
  • Surfen op het internet
  • Brief schrijven met een tekstverwerker (Word)
  • Mailbox: verzenden, ontvangen, lezen en beantwoorden van een email

  Meedoen?
  Aanmelden is niet nodig. Je mag direct aanschuiven tijdens de les op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur bij Vitaal Pendrecht, Plein 1953 nr 13b. Heb je vragen? Kom dan langs of mail naar a.ramjiawan@stichting-vitaalpendrecht.nl

 • Hindilessen

  Al 16 jaar wordt er elke donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur Hindiles gegeven, ook hier zijn nieuwe deelnemers van harte welkom.

  Kom binnenlopen voor een vriendelijke uitleg.

 • Spreekuur Stichting Je Goed Recht

  Elke dinsdag van 17.00 tot 20.00 uur is er een vrij inloop spreekuur voor al uw vragen op juridisch gebied. Het spreekuur is kosteloos.

 • Dialooggesprekken

  Jaarlijk worden er een aantal dialogen georganiseerd door de gemeente Rotterdam. De gesprekken gaan over verschillende actuele onderwerpen waar de gemeente graag in het algemeen wil weten hoe de bewoners van de stad erover denken. Dit gebruiken ze vervolgens voor afstemming van hun beleid. Het gaat hierbij niet om discussies, maar om in gesprek gaan met elkaar. Onderwerpen, zoals kansen op de arbeidsmarkt, emancipatie, hoe wordt erover gedacht in de vele culturen die Rotterdam rijk is, worden besproken.

 • Kaarten maken

  We hopen een gezellig clubje op te bouwen met mensen die het leuk vinden om creatief bezig te zijn.

  Iedere dinsdagochtend van 10 tot 12 uur kunt bij ons binnenlopen om kaarten te maken.

  Vitaal Pendrecht verzorgt alle benodigde materialen. We vragen hiervoor een kleine bijdrage van 50 cent per keer. Hier krijgt u heel veel mooie kaarten en gezelligheid voor terug!

  Uiteraard hebben we leuke voorbeelden beschikbaar om inspiratie op te doen!

 • Taalfaculteit

  Drie ochtenden per week worden taallessen gegeven door gekwalificeerde taaldocenten en met ondersteuning van taalvrijwilligers. Aan het eind van een half jaar worden certificaten uitgereikt aan deelnemers die de lessen trouw gevolgd hebben. Er worden praktijklessen gegeven om wat je geleerd hebt te kunnen oefenen. Vanaf 9.00 uur is de inloop; de les start rond 9.15 uur.

  Dinsdag                            9.00 tot 11.30 uur
  Woensdag                        9.00 tot 11.30 uur
  Donderdag                      9.00 tot 11.30 uur

  Inschrijven: Dit kan elke werkdag tussen 10.00 en 15.00 uur bij de gastvrouwen van Vitaal Pendrecht.

 • Ondersteuning / Vraagbaak

  Vitaal Pendrecht biedt ondersteuning voor al uw vragen. U kunt bij ons terecht tussen 10.00 en 15.00 uur. Wij doen onze best u zo goed mogelijk te helpen en/of door te verwijzen.

 • Bewonersinitiatieven

  Hebt u een goed/leuk idee voor uw buurt of straat dan kan een aanvraag worden gedaan.

  Bewonersinitiatieven worden door het Wijkcommite, bestaande uit vijf bewoners van Pendrecht behandeld. VP helpt u er graag bij.

 • VVE bijeenkomsten

  Er zijn een aantal VvE’s in Pendrecht. Vitaal Pendrecht faciliteert op afspraak de vergaderingen tegen een onkostenvergoeding (geen particuliere verhuur).

 • Stagiaires en studenten

  Vitaal Pendrecht geeft stagiaires en studenten de kans voor een plaats om ervaring op te doen.

  Aanmelden kan elke werkdag tussen 10.00 en 15.00 uur.

 • In de Kijkerd

  Een aantal keer per jaar komt een ‘ In de Kijkerd’ uit; het huis-aan-huis blad van de wijk Pendrecht. In dit blad leest u alle nieuwtjes en updates over de wijk.

 • Opzoomeren

  Voor bewonersinitiatieven en het aanvragen van Opzoomerbonnen, om met uw buren samen iets te doen, kunt u elke werkdag tussen 10.00 en 15.00 uur bij ons terecht voor informatie of een afspraak voor ondersteuning.

  Opzoomerbonnen kunnen gemaild worden naar Shanitsa Leuteria op s.leuteria@stichting-vitaalpendrecht.nl.

 • Lentefeest

  Het is al jaren traditie om een lentefeest te organiseren op Plein 1953. Dat doen we samen met de Winkeliersvereniging.

  Kom ons versterken als vrijwilliger om het feest nog mooier te maken!