Anti Discriminatiedag en de Ziel van Pendrecht

Maandag 21 maart wordt om 15:15 uur bij de Rozet van Respect op het schoolplein van de Beatrixschool, Krabbendijkestraat 240, stilgestaan bij de anti-discriminatie dag. Het is die dag ook Afghaans nieuwjaar, Nauroez. Dat wordt ’s avonds gevierd.

Maandag 21 maart wordt om 15:15 uur bij de Rozet van Respect op het schoolplein van de Beatrixschool, Krabbendijkestraat 240, stilgestaan bij de anti-discriminatie dag.

In 1960 riepen de Verenigde Naties 21 maart uit als de dag tegen racisme en discriminatie.
Sindsdien worden ieder jaar op die dag in veel plaatsen over de wereld activiteiten over het bestrijden van discriminatie georganiseerd. Op 21 maart van dat jaar vond het Sharpeville Massacre plaats. In de provincie Transvaal (nu Gauteng) van Zuid Afrika werd een vreedzame demonstratie door de Zuid Afrikaanse politie beschoten en werden er 69 mensen gedood.

Toen de stichting TREF-Charlois(Tegen Rascisme en Fascisme) nog bestond werd in de deelgemeente en ook in Pendrecht aandacht besteed aan deze dag. Door de hele week van 21 maart waren er activiteiten.

Dat is nu niet meer zo. Maar als het gaat om de Ziel van Pendrecht en je kijkt naar de inzet van Lotte Stam Beese speelt anti rascisme en anti fascisme een belangrijke rol. Op het schoolplein van de Beatrixschool ligt een belangrijk sybool daarvan. Om die reden wil de pelgrim die op zoek is naar de Ziel van Pendrecht toch even na schooltijd aan ouders en leerligen vragen of die dag hen wat zegt en hoe het met de Rozet van Respect gaat.

Op 17 juni 2009 werd op het schoolplein van de Beatrixschool in een ‘rozet van respect’ onthuld. Dit is een kunstwerk op het schoolplein dat is gemaakt door de leerlingen samen met een kunstenares.

Het doel van het kunstwerk is de kinderen op een luchtige manier ervan te doordringen dat je normaal tegen elkaar moet doen. Het werk bestaat uit een soort cirkelpatroon omringd met steentjes en voorwerpen die door de leerlingen zijn meegebracht uit de landen waar hun ouders of grootouders vandaan komen. De rozet moet een symbool zijn van respect naar elkaar op de school en in de buurt.

De rozet bij de Beatrixschool is de derde in Rotterdam, de andere twee liggen in het Oude Noorden en bij het Afrikaanderplein.

Op de foto is de rozet te zien en ook de kinderen van de school tijdens de feestelijke onthulling van het kunstwerk door Lionel Martijn van de deelgemeente Charlois en Bien Hofman van Vitaal Pendrecht.

Het is die dag ook Afghaans nieuwjaar, Naw Roz. Daar wordt ’s avonds ter hoogte van Oldegaarde 562 A aandacht aan besteed.