Bavokerk op de Scheurmail Rotterdam

Bij de foto’s staat de volgende tekst op de Scheurmail Rotterdam van vandaag 19 augustus 2013

Begin dit jaar zijn er zes Rotterdamse gebouwen genomineerd die in aanmerking komen om benoemd te worden tot Rijksmonument waarover in het najaar definitief wordt besloten. Het zijn allemaal bouwwerken stammend uit de late wederopbouwperiode (1959-1965) die gekenmerkt worden door veel gebruik van beton uitgevoerd met een strak ritme. In Scheurmail Rotterdam worden ze alle zes uitgelicht, vandaag als vierde de St. Bavokerk.

De St. Bavokerk – de parochiekerk van de Lourdesparochie – werd geopend in 1960 aan de Slinge in de wijk Pendrecht en werd ontworpen door de Rotterdamse architect Harry Nefkens. Wat direct opvalt aan het gebouw is het zwevende dak dat is opgehangen aan zeven spanten van gewapend beton. Het gebouw is asymmetrisch, want de rij spantpoten aan de kant van de Slinge staat buiten het gebouw en aan de andere kant staan vijf van de zeven poten als pilaren ín het gebouw tussen de grote kerkruimte en de noordelijke bijbouw.

Ook de gevels zijn asymmetrisch. De zijgevel langs de Slinge bestaat uit zogenaamde ‘claustra’, dit zijn elementen van schokbeton voorzien van gekleurd glas waarvoor de Rotterdamse kunstenaar Bob Zijlmans de liturgische voorstelling het Laatste Avondmaal, het Lijden en de Opstanding maakte. De andere gevels van het gebouw zijn vrijwel gesloten en het dak is losgehouden van de gevels door middel van een negentig centimeter hoge glasrand. Wat verder van buiten opvalt is de vrijstaande, 32 meter hoge kerktoren (een campanilla) in open betonconstructie met bovenin een luidklok van 475 kilo.

In 2004 fuseerde de parochie met de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen parochie uit het naburige Zuidwijk waarvan de kerk in 2010 werd gesloopt. Tegelijkertijd werd een renovatie gestart waarbij de entree van de kerk werd aangepast. Het idee was om een gebogen glaswand te laten bestaan uit de glas-in-lood ramen van de OLVOO-kerk (werk van de kunstenaar Frans Slijper), maar de oorspronkelijke afmetingen bleken echter te groot. De oplossing werd gevonden door de ramen te fotograferen en over te zetten op speciale folie die op de glaswand is bevestigd.

De scheurmail heeft een oude foto en vermeldt niet dat er een tweede klok is bijgeplaatst.

Er wordt overigens nog druk gezocht naar hulp bij het verwisselen van de lampjes in de schijnwerpers aan de inwendige pilaren van de kerk. Met die verlichting werden de gebrandschilderde ramen aan de Slingekant van de kerk aangelicht.
Er zijn inmiddels nieuwe lampjes, maar het werken op hoogte moet door specialisten gedaan worden.
Het geld voor de lampjes is via crowd funding bij elkaar gebracht.