Botertje tot de boom

Het hele gezegde luidt: “Het is boterje tot de boom” en de titel van het theaterstuk van het Pendrecht Theater werd “Boterje tot de Boom”. Eén van de spelers zegt in het stuk niet voor niks, wat is dat nou weer.

Ja, waar zou die uitdrukking vandaan komen?
Het gezegde schijnt al in de vijftiende eeuw een gebruik te zijn geweest. Boom slaat niet op die grote plant, maar is ook weer een verkorting van het woord bodem, boôm. En het wil zoveel zeggen dat er een uitstekende verstandhouding heerst.

Die verstandhouding is er in het gezelschap dat het het Pendrecht Theater vormt. Niet alles gaat goed natuurlijk, maar uiteindelijk komt het toch allemaal op zijn pootjes terecht.

Maandag werden alle onderdelen van het stuk uitgetest en gespeeld in de Toneelwinkel Pendrecht aan Plein 1953 nummer 59. Zo’n stuk schrijven en bedenken is al een hele klus. Pieta Bot is daar overigens een kei in. Maar het vervolgens goed over het voetlicht brengen naar een publiek is nog niet zo eenvoudig. Cees Bavius, de regisseur, zorgt er vervolgens voor dat alles er goed in zit bij de spelers. Hij bedacht ook de stukken muziek en de belichting. Morgenmiddag wordt in de Open Hofkerk alles klaargezet voor een aantrekkelijk en verrassend stuk theater.

Morgenavond, dinsdag 11 februari, wordt het stuk voor een groot publiek gespeeld.

Er zal ook op gepaste wijze afscheid genomen worden van Cees en Pieta als drijvende krachten achter het Pendrecht Theater.

Het Theater gaat door en de spelers/bewoners zullen een beroep blijven doen op het duo. Zij worden dan ingehuurd door de bewoners. Er wordt alles aan gedaan om het Pendrecht Theater dan ook botertje tot aan de bodem te houden.