Céline in de Leeszaal West

Louis-Ferdinand Céline schreef in 1932 een boek “Reis naar het einde van de nacht”. Het boek sloeg in als een bom. Jan Maas hield er donderdagavond 28 maart een lezing over in de Leeszaal West. Zou dat in Pendrecht ook kunnen?
Voyage au bout de la nuit, het debuut van Louis-Ferdinand Céline, sloeg destijds in als een bom. Misschien niet eens het onderwerp, maar de taal waarin het boek geschreven was, bracht veel beroering teweeg.

Céline, pseudoniem voor Destouches, schreef het in de gewone volkstaal van Parijs. Het boek werd een doorslaand succes, maar de literaire baronnen durfden het niet aan om er de Prix Goncourt voor te geven.

Jan Maas hield in de Leeszaal West een lezing over deze rare snuiter. Hij schreef fantastisch, was eigenlijk arts en ook een zeer uitgesproken anti-semiet. Hij werd overigens door de nazi’s niet gepruimd, die hadden het niet op zijn volkse inslag. Daar vestig je geen duizend jarig rijk mee.

Jan Maas vertelde smakelijk met citaten uit boeken en beelden via de beamer over de schrijver, Frankrijk en eigenlijk nog veel meer.

Na een korte pauze ging de beamer opnieuw aan en werd een documentaire vertoond over Gerard Reve, die Céline bewonderde en op zoek ging naar het huis van de arts en zijn graf. Een boeiende documentaire.

Zo’n Leeszaal, maar dan de Leeszaal Zuid of misschien wel de Pendrecht Universiteit’s Bibliotheek zou je eigenlijk ook aan Plein 1953 kunnen hebben.

En dan een lezing van de dagburgemeester Mario Bosch over Lotte Stam Beese en haar gedachten over het ontwerp van Pendrecht.

Daarover is trouwens ook een mooie documentaire, die nog weleens te zien is op TV Rijnmond en gepresenteerd wordt door de directeur Paul van de Laar. En er zijn nog mensen in Pendrecht die mevrouw Lotte Stam Beese persoonlijk gekend hebben in de wijk.

Dus waar wachten ze nog op?