Dat Doe Je Goed zegt de gemeente Rotterdam

In de periode van 4 november t/m 22 november besteed de gemeente Rotterdam vanuit in het kader van de campagne “Dat doe je goed!” aandacht aan het onderwerp Afvalscheiding. Door inzet van diverse middelen proberen zij Afvalscheiding onder de aandacht te brengen bij de Rotterdammers. Op 13 en 20 november plaatsen zij ook een themapagina over Afvalscheiding in de Stadskrant.
In de periode van 4 november t/m 22 november besteed de gemeente Rotterdam vanuit in het kader van de campagne “Dat doe je goed!” aandacht aan het onderwerp Afvalscheiding. Door inzet van diverse middelen proberen zij Afvalscheiding onder de aandacht te brengen bij de Rotterdammers. Op 13 en 20 november plaatsen zij ook een themapagina over Afvalscheiding in de Stadskrant.

Hieronder de verschillende artikelen:

Te mooi om weg te gooien?

Niet al uw overbodige spullen zijn rijp voor de afvalcontainer. De Piekfijn kringloopwinkels zorgen ervoor dat gebruikte spullen een nieuwe eigenaar krijgen.
Rotterdam heeft vier Piekfijn kringloopwinkels. Hier worden tweedehandsspullen verkocht. Het aanbod van producten varieert van boeken en meubilair tot wit- en bruingoed en kleding. Piekfijn houdt in de winkels ook rekening met de seizoenen. In het voorjaar bieden zij meer fietsen en tuinproducten aan. In het najaar hangt er meer winterkleding in de rekken. Piekfijn is dus de plek waar u moet zijn als u op zoek bent naar tweedehands koopjes. Wilt u uw spullen een tweede leven geven? Lever deze dan in bij een Milieupark of Piekfijn winkel of maak gebruik van de Piekfijn-ophaalservice. U kunt een afspraak maken via www.rotterdam.nl of bel 010 – 267 80 00

Het adres van Piekfijn Charlois, de kringloopwinkel

• Wolphaertsbocht 246

Milieuparken

Heeft u oud papier en karton, glas, textiel, tuinafval, restafval, (tuin)meubels, puin, kunststoffen, zand, grond, ijzer en overige metalen? Dan kunt u dit kwijt bij het milieupark.

Ook verschillende soorten hout, autobanden, drukhouders, klein chemisch afval, koelkasten en elektrische apparatuur zijn welkom. Asbest kunt u ook brengen; dit dient u in speciaal materiaal te verpakken. Dit verpakkingsmateriaal is te verkrijgen op het milieupark. Jaarlijks verwerken de milieuparken zo’n vijftigduizend ton grof en huishoudelijk afval. Het inleveren van afval op milieuparken is kosteloos voor Rotterdamse burgers (neem wel legitimatie mee en een poststuk met uw adres erop).

Adressen milieupark Charlois

Aploniastraat 12

Openingstijden: maandag t/m
zaterdag 09.00 – 17.15 uur

Afvalscheiden bespaart geld

Biedt u uw afval al gescheiden aan? Dan doet u het goed. Materialen en bruikbare spullen kunnen dankzij het scheiden namelijk opnieuw worden gebruikt en dat scheelt grondstoffen voor nieuwe producten. Dit bespaart geld. Voor de gemeente, maar ook voor u. Hoe beter we omgaan met ons afval, hoe minder heffingen we uiteindelijk hoeven te betalen.

Uw huishoudelijk afval wordt verbrand in de afvalenergiecentrales. Alles wat we nogmaals kunnen gebruiken, hoeft niet de vlammen in. Hergebruik is beter voor het milieu én het bespaart kosten om materialen zoals glas en papier opnieuw te gebruiken. Voor het maken van nieuwe producten zijn immers minder grondstoffen nodig.

De gemeente streeft ernaar om het scheiden van afval zo gemakkelijk mogelijk te maken. Door heel Rotterdam en op korte afstand van uw huis staan containers speciaal voor glas, papier en textiel. Weet u niet waar de containers zich bevinden? Kijk op www.rotterdam.nl/containersonline voor een overzicht.

Nieuw leven

Het lijkt misschien dat alle afval op een grote hoop wordt gegooid, het tegendeel is waar. U kunt er vanuit gaan dat het afval dat u gescheiden inlevert een nieuw leven krijgt.
Enkele voorbeelden:
■ Oud glas wordt weer nieuw glas (glas is bijna onbeperkt recyclebaar).
■ Oud papier wordt nieuw papier of karton. Het is ongeveer achtmaal te recyclen tot nieuw papier.
■ Snoeiafval wordt compost of brandstof voor een biomassa-energiecentrale.
■ Elektrische apparaten worden weer grondstof (metaal, kunststof, et cetera).
■ Hout dient weer als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe spaanplaat en laminaat of als brandstof voor een biomassa-energiecentrale.
■ Grof huishoudelijk afval dat thuis wordt opgehaald wordt nagescheiden in hout, metalen, puin, zeefzand (wordt weer nieuw zand), energiepellets (brandstof voor bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties in Scandinavië of de cementindustrie) en een deel restafval.