‘De Opbouwwerkers’: eerste kunst na het bombardement

Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog werd niet alleen de stad in woningen weer opgebouwd, ook verscheen de eerste kunst na deze periode ten tonele. Een voorbeeld daarvan is het kunstwerk De Opbouwwerkers, dat op de Zijpe staat.

In het kader van 75 jaar wederopbouw, dat Rotterdam dit jaar met een culturele manifestatie viert, maakte OPEN Rotterdam een reportage over De Opbouwwerkers. De lokale televisiezender reisde samen met Siebe Thissen, hoofd beeldende kunst en openbare ruimte bij het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam, af naar Pendrecht om De Opbouwwerkers te bekijken. Bekijk hier de reportage.

Over het kunstwerk
De Opbouwwerkers zijn twee staande ambachtslieden; één met een hamer in de hand en één met een zaag en nijptang. Met hun gereedschap zien ze eruit als trotse, stevige werklui. Ze staan symbool voor het opbouwen van de stad na het bombardement en vertegenwoordigen daarmee het Rotterdamse ‘arbeidersethos’. De beelden zijn gemaakt in 1941 en stonden eerst bij de noodwinkels voor het Postkantoor op de Coolsingel. Ze behoorden tot de eerste acht beelden die aan de binnenstad werden toegevoegd. In 1956 kwamen ze in het winkelcentrum aan de Zijpe te staan.

Over de kunstenaar
Koos van Vlijmen (Rotterdam, 1909-1989) was beeldhouwer en graficus. Hij maakte onderdeel uit van ‘De kring van beeldende kunstenaars R33’, een in 1933 opgerichte Rotterdamse vereniging van beeldend kunstenaars. Andere leden van R33 waren onder meer Henk Chabot, Dolf Henkes, Marius Richters en Piet van Stuivenberg.