Foto’s, films en verhalen over Rotterdam Zuid

Gedurende twee en een halve maand is er een bijzondere tentoonstelling over Rotterdam Zuid waarbij ook Pendrecht is vertegenwoordigd.
De tentoonstelling Ziet Zuid vertelt verhalen van en over de bewoners van dit bewogen Rotterdamse stadsdeel. Uniek foto- en filmmateriaal brengt bijna anderhalve eeuw Rotterdam Zuid tot leven.

Samensteller Joop de Jong van Diafragma Films heeft een jaar lang intensief gezocht naar foto- en filmmateriaal over Rotterdam Zuid. De grote hoeveelheid beelden van professionals en amateurs die dit heeft opgeleverd, geeft een breed overzicht van de geschiedenis van Zuid. Twintig monitors, fotovitrines en een videoscherm vertellen de persoonlijke verhalen van bewoners en tonen de ontwikkeling van Rotterdam Zuid sinds 1870. Ziet Zuid is een tentoonstelling van het Historisch Museum Rotterdam in ’t Gemaal op Zuid.

Voor Pendrecht kwam Joop de Jong vorig jaar in contact met dagburgemeester Mario Bosch. Dat leidde tot een samenwerking en eind mei is de Pendrechtse burgervader geïnterviewd en gefilmd. De opnamen zijn in de wijk gemaakt, op plekken die iedere Pendrechtenaar zal herkennen. Het resultaat is op de tentoonstelling te zien, alsmede een groot aantal oude ansichtkaarten. Dit is de eerste keer dat Mario’s ansichtkaartencollectie voor iedereen te bekijken zal zijn.

De tentoonstelling Ziet Zuid is te bezoeken van 26 september t/m 29 november 2009 in ’t Gemaal op Zuid.
Op 25 september is er een officiële opening door journalist Rein Wolters, deze opening is uitsluitend voor genodigden.

´t Gemaal op Zuid is een initiatief van Centrum Beeldende Kunst/TENT, Kosmopolis Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam en wordt ondersteund door Pact op Zuid en woningcorporatie Vestia.

Locatie: Pretorialaan 141 (Afrikaanderwijk).
www.gemaalopzuid.nl
Looptijd tentoonstelling: 26 september t/m 29 november 2009.
Open: woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur.
Toegang gratis.