Op de foto juryvoorzitter Roger van Boxtel in geanimeerd gesprek met vertegenwoordigers van de genomineerde steden.
“Het was een erg gezellige bijeenkomst. Maar ook vooral interessant om te zien wat alle genomineerden aan stedelijke vernieuwing hebben gedaan. We zijn gedeelde eerste geworden, samen met Amsterdam. Een hele eer voor alle mensen die in Rotterdam en voor Rotterdam zich de afgelopen 25 jaar hebben ingezet. Hopelijk tot een volgende keer. Met vriendelijke groet, Astrid Sanson. Vrijdag 31 oktober 2008”
Zij stuurt het persbericht mee en dat vermeldt:
Amsterdam en Rotterdam verkozen tot de beste steden binnen het Koninkrijk
Tijdens de lustrumbijeenkomst van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing op donderdagavond 30 oktober 2008 in de Grote Kerk te Den Haag zijn de steden Amsterdam en Rotterdam verkozen tot de steden binnen het Koninkrijk met de beste sociale, economische, culturele en fysieke revitalisering.
Uit een zevental steden die door een jury onder leiding van oud-minister Roger van Boxtel voor de prijs waren genomineerd, hebben de vijfenzestig leden van het Forum de beide grootste steden van Nederland uitgeroepen tot de beste. De stemming gebeurde in het diepste geheim en kwam ook voor de juryleden als een grote verrassing. De andere genomineerde steden waren: Den Haag, Groningen, Maastricht, Tilburg en Willemstad (Curaçao). De prijs die de beide steden hebben gewonnen is een gedicht op hun stad, in opdracht van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing geschreven door Hagar Peeters.
Amsterdam, aldus de jury, heeft zich hervonden. Terwijl de stad aanvankelijk de kansen van het IJ negeerde en te eenzijdig inzette op cityvorming en sociale woningbouw, heeft ze het laatste decennium schitterende projecten het licht laten zien: de Westergasfabiek, het GWL-terrein, de Zuidas, de herinrichting van het Museumplein, de herprofilering van de binnenstad, de herwaardering van de negentiende eeuwse gordel en van de ring ’20-’40 en bovenal de ontwikkeling van de IJ-oevers.
Rotterdam prijst de jury vanwege het zoeken naar een nieuwe economie en een nieuwe verhouding met de rivier. Vooral aan beide zijden van de Maas zijn de afgelopen jaren uitgestrekte, deels buiten gebruik geraakte havengebieden heringericht en aan het stedelijk gebied toegevoegd, zoals de Kop van Zuid, de Mullerpier en het Schiehavengebied. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop in het centrum van Rotterdam het eenzijdige accent op kantoren en voorzieningen geleidelijk heeft plaatsgemaakt voor een meer gevarieerde mix van functies. Ook waardeert de jury de Maasstad vanwege de voortdurende stroom “innovatieve plannen die bijdragen aan het beeld van een constante vernieuwingsoperatie.”
In haar oordeel heeft de jury vooral die steden willen onderscheiden die gedurende vijfentwintig jaar consequent, volgens een bepaalde opvatting of inzicht, hun stedelijke ruimte hebben getransformeerd “tot iets wat bewoners en bezoekers op dit moment met trots en voldoening vervult.” Net als Den Haag, Groningen, Maastricht, Tilburg en Willemstad prijst zij Amsterdam en Rotterdam voor de wijze waarop ze op veel plekken in de stad tegelijk bouwen en, na jaren van kaalslag en ruim baan maken voor de verkeersmachine, opnieuw aantrekkelijk worden voor een breed publiek. Begin eenentwintigste eeuw, aldus de jury, “zijn steden eindelijk weer geworden tot plaatsen waar je voor je plezier naar toe gaat, waar velen graag wonen, die toeristen aantrekken en die fungeren als economische motor en katalysator van maatschappelijke vernieuwing.”
Het Forum voor Stedelijke Vernieuwing is een stichting die in 1983 werd opgericht met als doel een bijdrage te leveren aan het inzicht in de positie en de sterke en zwakke punten van de Nederlandse stad. De leden zijn afkomstig uit de politiek, overheidsorganisaties, private partijen, journalistiek en wetenschap.
Het volledige juryrapport is op te vragen bij: Christa van Vlodrop, secretariaat stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing, 010.2825156 of 06.28704322,
forum-sv@hetnet.nl.