Hij zal nooit hebben kunnen bevroeden, dat hij nog eens in een collegebank zou zitten als een student. Niet alleen als student trouwens, want bewoners waren tenslotte ook docent op de conferentie. De Resident University leert immers het meest van gewone bewoners. Gerard genoot er zichtbaar van en heeft er een vriend bij: James Messam uit Ponders End in Londen. Hij is net zichtbaar naast Gerard. Hier volgt Gerard’s relaas:
De ontvangst bij de University was voor onze groep uit Pendrecht een gebeurtenis die wij niet snel zullen vergeten! Er waren diverse sprekers. Waaronder Minister Dekker van Volkshuisvesting en verder René Dieksra. Het was een heel indrukwekkend geheel.
Er was een vol en een gevarieerd progamma samengesteld, waardoor er geen moment was dat je aandacht verslapte, ondanks dat de voertaal Engels was! Na de eerste sessie met alle deelnemers bij elkaar, werden de aanwezigen in groepen verdeeld naar verschillende ruimtes. In onze groep werd gesproken over hoe de samenwerking was tussen de vrijwilligers en bijvoorbeeld de gemeente/gemeenteraad. Dat leverde een levendige discussie op. Voor Mij een vermoeiende klus om het allemaal te volgen, vanwege de Engelse taal, die ik moeilijk kan volgen en zelf niet spreek! Maar Nederlands spreken was overigens geen probleem, want het werd netjes vertaald naar het Engels door één van de docenten van de Resident University, deman kwam in dit geval uit Tilburg. Daarna werden we opnieuw in groepen ingedeeld. De groep, waar ik in terechtkwam, ging met een voortreffelijk lunchpakket richting de Schilderswijk, waar wij eerst door een mooi nieuwbouw gedeelte van de wijk kwamen. Voor mij persoonlijk was deze buurt te strak en te stil. Daarna kwamen we door een wijkje wat gesloopt zal worden.
Wat ik zonde vond en met mij een mevrouw uit Antwerpen, die er niets van begreep en zich afvroeg, waarom er geen renovatie gepleegd werd in de vorm van twee woningen één maken.
Ik prijs mij gelukkig, dat er nog andere mensen zijn met een afwijkende mening.
Al met al een leerzame wandeling. Terug naar de Haagse Hogeschool maar weer. Daar werden we ontvangen met een verfrissend drankje, waar dankbaar gebruik van gemaakt werd. Daaropvolgend weer naar de collegebanken in de aula voor een zeer indrukwekkende uitleg van de uit Amerika gekomen Joe Gray uit Orlando in de staat Florida. Met beelden kwam hij helder en duidelijk over, zodat iedereen zijn wetenschappelijke verhaal goed kon volgen. Na afloop terug naar de grote hal van de Haagse Hogeschool, waar er voor elk wat te eten stond en met een lekker drankje erbij werd het er erg gezellig.
Na het eten werd er afscheid genomen van de verschillende groepen en veel adressen werden uitgewisseld en zijn we vertrokken richting Rotterdam, waar we behouden zijn aangekomen. Met een afvaardiging van een niet meer zo Vitaal Pendrecht, denk ik, maar dat mag wel na een dag als DEZE.
Met dank aan de organisatoren van,
Gerard Boom.