De opening van het Dieren Gezondheids Centrum (DGC) van Anita Koers was een leuke gebeurtenis met veel belangstellenden. Precies op tijd arriveerde wethouder Dominic Schrijer en na een korte toespraak (foto: eerste rij links) was het tijd voor de openingshandeling. Voor de toegangsdeur van Slinge 586 zat een grote strik die door Anita werd doorgeknipt (foto: eerste rij rechts), daarna duwde zij de deur open en kon iedereen het pand van binnen bekijken.
Het vroegere bankkantoor is flink verbouwd en op het eerste gezicht is het een doolhof van gangen en kamertjes. Er is de laatste weken keihard gewerkt en alles ruikt nog naar de verf. Het nieuwe onderkomen is een stuk groter dan het oude aan de Sliedrechtstraat en het is ook gemakkelijker te vinden.
Binnen konden alle ruimtes worden bekeken en de medewerkers van het DGC gaven uitleg aan de bezoekers. Verschillende organisaties o.a. de Dierenambulance waren aanwezig en vertelden over hun werk. Verder liepen er mensen rond in dierenpakken (foto: tweede rij links) die vooral bij de kinderen in trek waren. De sfeer was gezellig (foto: tweede rij rechts) en zanger Armando Monsanto (foto: derde rij links) zorgde voor de muzikale omlijsting. Op de eerste verdieping is een grote hal en daar exposeerde Margareth Visser (foto: derde rij rechts) haar dierenschilderijen. Er waren veel bloemstukken bezorgd en die stonden allemaal achter de balie.
Ook de operatiekamers konden worden bekeken en in één ruimte stond een comfortabele bank. Toen iemand vroeg wat daar de bedoeling van was hoorde ik dat dit de zgn. euthanasiekamer is. Hier kunnen mensen afscheid nemen van hun huisdier als men het moet laten inslapen.
Het door architekt R.D. van Andel ontworpen pand is in 1964 opgeleverd en heeft meteen vanaf het begin als bankkantoor gediend. Eerst de Amsterdamsche Bank, toen de AMRO Bank en daarna de ABN AMRO Bank. Deze laatste sloot de deuren op 19 september 2008, daarna is het pand nog korte tijd bewoond geweest door anti-kraakwachten.
Zoals gezegd is het voormalige bankkantoor grondig verbouwd en herinnert op het eerste gezicht niets meer aan het verleden. Maar als je de trap afgaat naar de kelder dan is daar nog de originele kluis die tijdens de verbouwing ongemoeid is gelaten. De dikke deur (foto: vierde rij links) stond open en de binnenkant, met honderden genummerde kleine kluisjes (foto: vierde rij rechts), is nog helemaal intact. Aan de binnenkant zit bij de deur nog de overvaldrukknop. De kluis is geleverd door een bekende slotenfabrikant uit Dordrecht.
(bron: weblog Mario Bosch)