Paul en Patricia Kamp, van stichting Sonshine Jeugdwerk, zijn met hun zes kinderen naar Ierland vertrokken vanwege een strijd met de gemeente over het geven van thuisonderwijs. Het gezin woonde in de Sliedrechtstraat, grenzend aan de Open Hofkerk. De stichting werd opgericht in 2002 en ontvangt giften uit de achterban, waarmee de kosten van het jeugdwerk en het levensonderhoud van de familie Kamp betaald worden.
Lees hieronder het artikel dat afgelopen maandag in het AD verscheen:
Christelijk gezin wijkt uit naar Ierland om strijd thuisscholing
Een christelijk gezin uit Rotterdam is met zes kinderen naar Ierland gevlucht om geen uitleg te hoeven geven over het thuisonderwijs door de ouders. Een melding door de gemeente aan de Raad voor de Kinderbescherming gaf de doorslag.
De Maasstad wil zo min mogelijk thuisonderwijs, dat op dit moment nog aan 37 kinderen uit 16 gezinnen wordt gegeven. Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, CDA) vindt dat alle kinderen in Rotterdam recht hebben op goed onderwijs en treedt hard op tegen ouders die hun kind zonder toelichting thuis houden en waarvan niet duidelijk is of de kinderen echt onderwijs genieten. Weigerachtige ouders krijgen bezoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Rotterdam loopt daarmee voor op landelijk beleid.
De naar Ierland uitgeweken Patricia Kamp vindt het inschakelen van de Raad voor de Kinderbescherming onbegrijpelijk. ,,Er ligt geen enkele melding of klacht over ons gezin bij de Raad. We staan in ons recht, mogen onze kinderen thuis lesgeven.”
Strijd
Ze vertrouwt de controle niet: ,,De kans bestaat dat de Raad onze kinderen individueel wil spreken, zonder een derde onafhankelijke persoon daarbij, zonder dat opnames worden gemaakt. Daar gaan we onze kinderen niet aan bloot stellen. Een juridische strijd prima, maar ze gaan onze kinderen niet gebruiken om onze onschuld te bewijzen, dat kan niet in een westers land anno 2016, daar stopt het voor ons.”
Uit vrees voor de instanties heeft het gezin halsoverkop Rotterdam-Pendrecht verlaten. De ouders zijn met hun zes kinderen ingetrokken bij een familie in Ierland. Ze hebben daar geen woning en geen werk. De moeder, die alleen wil communiceren via WhatsApp, wil er niets over kwijt hoe ze daar verder denkt te leven. Het gezin wil vooral rust.
Omdat Paul en Patricia Kamp in Rotterdam geen school kunnen vinden die aansluit bij hun geloofsovertuiging ‘charismatisch christen’, geven ze hun kinderen thuis les. Ze maken gebruik van de uitzondering in de Leerplichtwet. ,,We hebben recht op die vrijstelling. En toch wordt de druk maar opgevoerd door wethouder De Jonge.”
Toetsen
Voor Rotterdam weegt het recht op goed onderwijs heel zwaar, benadrukt een woordvoerder van De Jonge: ,,De wethouder ontfermt zich over de veiligheid van kinderen. Eén van de rechten van kinderen is het recht op goed onderwijs. Wij hebben ouders meermalen uitgenodigd voor een gesprek om te toetsen of terecht aanspraak is gemaakt op vrijstelling van de leerplicht, en of het recht op goed onderwijs is geborgd. Dat resulteert bij weigering uiteindelijk in een melding bij de Raad voor de Kinderbescherming. Er zijn ook ouders die dat gesprek wel zijn aangegaan. Van hen hebben we geconstateerd dat terecht een beroep op vrijstelling is gedaan.”
Moeder Kamp zegt dat de gemeente zo’n gesprek niet verplicht kan stellen. Onderwijswetgeving kent nog geen toezicht door de overheid op de kwaliteit van thuisonderwijs. ,,We zijn niet verplicht om ons thuisonderwijs te laten toetsen. Als je eens weet hoeveel uren werk er zitten in onze strijd. Dat geeft niet, dat kunnen we, maar nu kwam het stukje waarover we geen controle hebben: het inschakelen van de Raad voor de Kinderbescherming. Er wordt een vies spelletje gespeeld in Rotterdam.”
Er zijn nog meer gezinnen die een radicale beslissing nemen als gevolg van de strijd met de gemeente Rotterdam, zegt Kamp: ,,We zijn als derde vertrokken. Er volgen er nog meer, het is gewoon zo oneerlijk.”
Bron foto: AD