Goede Raad is Gratis!

Arnold Petie is sociaal raadsman voor Pendrecht en Zuidwijk. Hij houdt kantoor in De Larenkamp.

Berucht en verguisd, dat zeker! Maar wat is nu precies een gerechtsdeurwaarder? En is ‘ie nou ambtenaar of niet?
De gerechtsdeurwaarder is beide: zowel openbaar ambtenaar als zelfstandig ondernemer.
De ambtelijke taken: als openbaar ambtenaar voert de gerechtsdeurwaarder taken uit die bij de wet aan hem toebedeeld zijn. Dit bestaat uit het dagvaarden van personen voor de rechter, het opmaken van akten, het betekenen van juridische stukken en het ten uitvoer leggen van vonnissen en andere zogenaamde “executoriale titels”.
a: dagvaarden: wanneer een persoon of rechtspersoon een proces start zal de procedure pas aanhangig worden op het moment dat de dagvaarding is uitgebracht. Dit wordt door de deurwaarder gedaan, zodat de gedaagden de dagvaarding daadwerkelijk ontvangt. De deurwaarder zal de dagvaarding uitbrengen middels een exploot. Daarmee wordt de gedaagde geacht kennis te hebben genomen van de procedure die tegen hem gestart is.
b: betekenen: officiële stukken worden door de gerechtsdeurwaarder betekend. Buitengerech-telijke betekening komt het niet vaak voor, maar bij overeenkomsten met grote financiële belangen wordt soms de voorkeur gegeven aan een exploot in plaats van een aangetekende brief. En als de rechter een uitspraak heeft gedaan en zal de gerechtsdeurwaarder deze volgens betekenen. Door de betekening wordt degene tegen wie het vonnis gericht is geachte bekend te zijn met de inhoud.
c: opmaken van akten: net als een notaris kan een gerechtsdeurwaarder akten opstellen ter constatering. Deze acte gelden als rechtsgeldig bewijs wanneer er later onenigheid bestaat over de genoemde feiten. Bijvoorbeeld bij beslag op roerende zaken zal de deurwaarder altijd een proces-verbaal in de akte vastleggen.
d: executie: wanneer tegen iemand een executoriale titel, zoals een vonnis, gericht is en die persoon voldoet niet aan het bevel van de deurwaarder tot betaling, kan de deurwaarder maatregelen nemen om diegenen te dwingen tot uitvoer van het vonnis. Bij een veroordeling tot betaling kan de deurwaarder dit doen door beslag. Wanneer een huurovereenkomst is ontbonden kan dit door middel van ontruiming. Wanneer in een vonnis een verbod is bepaald op straffe van een dwangsom, kan de gerechtsdeurwaarder deze dwangsommen innen. Wanneer ook dwangsommen geen effect sorteren kan de gerechtsdeurwaarder ook overgaan tot civiele gijzeling. Voor dat laatste heeft de deurwaarder echte aparte toestemming van de rechter nodig alvorens dit te kunnen doen. Een gijzeling kan de overige zijn alleen opgelegd worden in het geval dat de geëxecuteerde redelijkerwijs in staat is om aan het vonnis te voldoen. Voor geldbedragen kan iemand niet in gijzeling worden genomen, met uitzondering van uitkeringen voor levensonderhoud zoals alimentatie.
e: toezichthouder en orde handhaven: een gerechtsdeurwaarder heeft verder als ambtelijke taken om toezicht te houden bij openbare verkopen (veilingen) en om de orde in de rechtszaal te handhaven.
Niet-ambtelijke taken:
de meeste gerechtsdeurwaarders zijn naast hun ambtelijke taken ook een zelfstandig ondernemer. Denk hierbij aan buitengerechtelijke incasso werkzaamheden, juridische adviezen en juridische bijstand in procedures voor kantonrechters.
Verwarrend dus; deze figuur die zowel ambtenaren als ondernemer is. En kijk dus goed “welke pet hij op heeft” als u door hem benaderd wordt!