Op de foto Kenan Karakaya, sociaal raadsman in Pendrecht. Via de BOP 010 480 93 46 kunnen afspraken gemaakt worden. Er is buiten 10 en 15 uur een antwoordapparaat en daar kunt u op inspreken. U wordt teruggebeld als u uw naam en telefoonnummer duidelijk inspreekt.
Het onderstaande verhaal is nog van Arnold Petie. Wie weet zorgt Kenan binnenkort voor soortgelijke verhalen uit Pendrecht.
Dat is mijn auto niet!
Mevr. B. haalde op het spreekuur het ene na het andere verkreukelde papier uit haar tas. Naarmate de tas kleiner werd, werd de stapel op het bureau groter. Het bleek te gaan om aanslagen motorrijtuigenbelasting voor een kenteken. En deze telden op tot een bedrag met wel drie nullen! Mijn eerste vraag was dan ook of dat zij het kenteken kende. Dat was wel zo, maar het was niet haar auto! Daarop vertelde zij het volgende verhaal.
Rond de 2001 was het voertuig door haar man op haar naam gezet, in een periode dat haar huwelijk al aan het ontwrichten was. In die tijd woonden zij nog in Utrecht en haar echtgenoot was daar een relatie begonnen met een andere vrouw. En had zich de gewoonte eigen gemaakt om zijn echtgenote veelvuldig te slaan en te mishandelen. Onder deze omstandigheden had zij geen andere keuze gehad dan het huis te ontvluchten. Gelukkig kon zij onderdak krijgen bij de Vrouwen Opvang Rijnmond, waar zij ruim een jaar verbleef. In de tussentijd was de wagen bij de man gebleven die daarmee afreisde naar het buitenland. En daar was hij een 2005 overleden. Omdat mevrouw in aansluiting op het verblijf in de Vrouwen Opvang Rijnmond naar familie in Duitsland gegaan was en eerst in 2007 terugkerende in Nederland, werd zij pas vanaf de terugkeer in Nederland (door inschrijving bij bevolking) weer “zichtbaar” voor de inspecteur der motorrijtuigenbelasting. Die prompt aanslagen voor het kenteken aan haar ging sturen. Met een enorme stapel tot gevolg. Betalen kon zij, vanwege haar bijstandsinkomen, deze aanslagen niet, terwijl kwijtschelding voor dit soort aanslagen nooit gegeven wordt. Het was uiteindelijk de deurwaarder van de belastingdienst die haar doorstuurde naar de sociaal raadslieden.
Er moesten nu twee dingen gebeuren: ten eerste bezwaar maken bij de inspecteur der motorrijtuigenbelasting en vragen om vernietiging van de aanslagen en ten tweede zorgen dat de afdeling voertuigregistratie van de RDW in Veendam het kenteken op haar naam zou doorhalen. In beide brieven werd de boven beschreven situatie uitgelegd en voor zover mogelijk onderbouwd met bewijsstukken.
De RDW accepteerde het verhaal en de bijgevoegde stukken, maar wilde niet met terugwerkende kracht doorhalen. Verval van de tenaamstelling was mogelijk, maar tegen de datum van de beslissing (in 2009)! Dat was een vervelende tegenvaller, die gelukkig gecompenseerd werd door de inspecteur der motorrijtuigenbelasting. Deze vond de feiten dermate aannemelijk, dat hij alle aanslagen motorrijtuigenbelasting met terugwerkende kracht vernietigde. Daarmee verdween een enorme stapel papier en de bijbehorende (enorme) vordering!
AP/srr./ 05-03-2009.