Graag aandacht voor “De Opbouwwerkers” aan de Zijpe

In bijgaand artikel zit een vraag van Marjolein Jongh van de deelgemeente Charlois en Caro van der Pluijm van het Centrum Beeldende Kunst.
Dag Marjolein en Caro,

Schreef Bien Hofman aan beleidsambtenaar Marjolein de Jongh en medewerker van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Caro van der Pluijm. Ze wil graag uw reactie op de vraag die beide dames aan haar voorlegden.

Ik ga dit bericht op de website van Vitaal Pendrecht zetten, want ik vind dat iedereen de kans moet krijgen er iets over te vinden/zeggen.

Vitaal Pendrecht geeft, zoals jullie bekend is een platform aan bewoners van de wijk en is beslist niet de stem of vertegenwoordiger van alle wijkbewoners en ik als persoon ben dat zeker niet.

Als “Rector Magnificus” van de Pendrecht Universiteit raadpleeg ik de professoren van de wijk.
Mijn persoonlijke mening heb ik al aan Caro verteld en is dus bekend.
Als er reacties komen ga ik een bijzonder college organiseren om dit onderwerp aan de orde te stellen en nodig ik jullie daarvoor uit.
Ik faciliteer dan de professoren, oké?

We houden contact.

vriendelijke groeten,

Bien Hofman,
projectleider Pendrecht Universiteit www.vitaalpendrecht.nl
mobiel (031)(0)6 12 444 013
Plein 1953 nr: 63B,
3086 EE Rotterdam

Hierna volgt de vraag van Marjolein en Caro.

Subject: De Opbouwwerkers
Date: Thu, 31 Oct 2013 18:10:55 +0100
From: m.jongh@charlois.rotterdam.nl
To: bienhofman@hotmail.com

Hoi Bien,

De verplaatsing van het beeld de Opbouwwerkers van Han Richters van Pendrecht (Zijpe) naar Rotterdam Centrum komt nu in een stroomversnelling.

Dit is de afgelopen periode helaas niet met de bewoners van Pendrecht besproken, waarvoor excuses.
Ik begreep dat je Caro van der Pluijm hebt gesproken hierover en wil je graag via deze e-mail laten weten dat ik hier ook bij betrokken ben.
De verplaatsing van de beelden zou een mooie aanleiding kunnen zijn om aandacht te besteden aan kunst in Pendrecht en meer bekendheid te genereren voor Pendrecht.
Wij willen Vitaal Pendrecht hier graag bij betrekken.

De Opbouwwerkers krijgen tussen nu en een half jaar een prominente plaats in het centrum. Deze beelden handelen over de wederopbouw van Rotterdam.
Pendrecht is natuurlijk één van de bekendste voorbeelden van een karakteristieke wederopbouwwijk. Bij de plaatsing van de Opbouwwerkers in het Centrum wordt aandacht gegeven aan de plek aan de Zijpe waar de beelden jaren hebben gestaan. Ook wordt hiernaar verwezen in de uitleg die bij de beelden wordt gegeven.
De link wordt gelegd tussen kunst in het Centrum en kunst in Pendrecht.
Voor de Opbouwwerkers kunnen twee beelden van Han Richters worden teruggeplaatst, te weten de Steenhouwer en Visser en zijn Zoon.
Deze beelden stonden voorheen opgeslagen, horen bij de serie gemaakt voor de noodwinkels en krijgen door deze switch eindelijk weer hun verdiende plek in de openbare ruimte.
Hiermee verbinden we de aandacht van Centrum door naar Pendrecht.

Het monumentale karakter van plekken als de Zijpe worden hiermee nog eens extra in het zonnetje gezet.
Wij hopen dat Vitaal Pendrecht hier enthousiast voor is en wil participeren.

Helaas hebben wij de verplaatsing niet eerder aangekondigd maar dit is een uitgelezen kans voor een mooi project.

Bien, wil jij dit met je mede-bestuursleden bespreken? Ik bel je dan spoedig wat jullie ervan vinden.

Met vriendelijke groet,

Marjolein Jongh

Dat ‘de opbouwwerkers’ verplaatst worden naar het centrum van de stad en dat de wijk daar blij mee zou moeten zijn is een vraag die Bien Hofman voor wil leggen aan een zo ruim mogelijke groep van bewoners.

In de weblog van dagburgemeester Mario Bosch staat over de twee beeldjes:

De Twee Werkers met schop en houweel staan tegen de zijgevels van de winkels aan de Zijpe (aan de kant van de Zierikzeestraat) en zijn typerend voor de wederopbouwperiode. De beeldjes, vervaardigd door Han Richters en Koos van Vlijmen, stellen twee bouwvakkers voor. Elk beeldje is ca. 1 meter hoog en staat op een betonnen sokkel.

Op 18 mei 1956 zijn beide beeldjes onthuld door ir. H.B.J. Witte (Minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting) ter gelegenheid van zijn bezoek aan Pendrecht op de tiende Opbouwdag. De beeldjes zijn van oorsprong afkomstig van noodwinkels op de Coolsingel. In 1990 zijn de beeldjes, waarvan er één was beschadigd, vervangen door replica’s.

De Opbouwwerkers
worden op een site van de kunst in de openbare ruimte van Rotterdam ook beschreven door Johannes Richters

Hoewel deze beelden in 1941 gemaakt zijn, werden ze in 1956 geplaatst. De twee cementen beelden zijn twee opbouwwerkers. Met hun gereedschap zien ze eruit als trotse, stevige werklui. Het cement van de beelden is glad afgestreken en grijs/wit geverfd. Waarschijnlijk stond de beeldengroep in eerste instantie op de Coolsingel, bij noodwinkels voor het postkantoor.