Gust Romijnbrug verbindt woonwijken met de haven

De Gust Romijnbrug was al sinds december toegankelijk maar is nu officieel geopend. De brug over het spooremplacement langs de Waalhaven Oostzijde verbindt de omliggende woonwijken met de haven.

De Gust Romijnbrug is geplaatst over het spooremplacement langs de Waalhaven Oostzijde, ongeveer ter hoogte van woonzorgcentrum Waelestein aan het Schulpplein. De 45 meter lange rode brug verbindt de Wielewaal en Oud-Charlois met de Waalhaven. Voetgangers en fietsers, met de fiets aan de hand, kunnen nu vanuit deze wijken oversteken om de haven te bereiken.

Verbinding tussen stad en haven
De brug brengt een verbinding tussen stad en haven tot stand. Dit biedt in recreatief opzicht een meerwaarde maar ook forenzen hebben er voordeel van. Werknemers van de bedrijven langs de Waalhaven Oostzijde hebben nu een kortere reistijd als zij met het openbaar vervoer reizen. Zij kunnen nu bijvoorbeeld vanaf de tramhalte Van Blommesteynweg/Boergoensevliet of één van de bushaltes in Oud-Charlois naar hun werk lopen, in plaats van helemaal om te reizen.

Achtergrond
Al minstens tien jaar leefde het idee voor de Gust Romijnbrug. Het was ook een wens van omwonenden. Veel zaken speelden een rol in dit lange traject. Zo konden er niet zomaar heipalen in de grond gestopt worden omdat het een primaire zeedijk betreft en er tijdens het stormseizoen niet geheid mag worden. En dat terwijl de benodigde vergunningen vlak voor dit seizoen werden afgegeven. Het heien werd bovendien bemoeilijkt door de vele aanwezige leidingen in de grond. Ook had men te maken met het spooremplacement: de trein moest er onderdoor kunnen rijden.

Gust Romijn
De brug is vernoemd naar kunstenaar Gust Romijn (1922-2010) die lange tijd op een steenworp afstand van de brug woonde en werkte. Hij was lid van de Venstergroep en docent aan de Willem de Kooningacademie.

Reportage
De officiële opening vond plaats op 21 maart en deze week is in het wijkjournaal van Charlois TV een korte reportage te zien. Bekijk hier de uitzending.

Bron foto: Jan van de Ploeg in opdracht van Stadshavens Rotterdam