Het uitzicht vanuit de Karel Stouteflat, 50 jaar geleden

In zijn weblog beschrijft Mario de foto als volgt:

“De foto (klik hier voor een groter formaat) is genomen vanuit de Karel de Stouteflat in zuidelijke richting en toont een stukje Pendrecht dat nogal veranderd is, wie echter goed kijkt zal nog wel enkele herkenningspunten zien. Aan de nog jonge bomen te zien schat ik dat de foto in het begin van de zestiger jaren is gemaakt.

De in 1960 gebouwde school is de Bestevaertschool aan de Sliedrechtstraat waar menig Pendrechts kind zijn of haar lager onderwijs heeft genoten, rechts op de foto de bijbehorende gymzaal. Na de opheffing van de school in de tachtiger jaren heeft het gebouw nog verschillende bestemmingen gehad en in 1998 is het afgebroken, hier staat nu de Zuiderkroon. De gymzaal herbergde later sportschool Life Style en ging in 2000 tegen de vlakte. Het pad op de voorgrond is het pad dat nu achter de Zuiderkroon langs loopt (let op de twee steppende kinderen!) en net als vroeger in de Tiengemetenhof eindigt. Helemaal links op de foto is nog een stukje van de houten kleuterschool De Regenboog te zien, later zat hier de bibliotheek in.

De straat op de achtergrond is de Dinteloordstraat, de beide flats zijn gesloopt in 2006 en nu staan hier de flats Dintel en Volkerak. Verderop zijn de nog steeds bestaande woningen aan het Fijnaartpad en daarachter de in 1996 gesloopte bejaardengalerijwoningen waar nu eengezinswoningen staan. De drive-in woningen aan de Abbenbroekweg zijn pas later gebouwd, tegelijk met Valckensteyn.

Linksboven op de foto de vierhoog flats aan de Middelharnisstraat die zijn omgebouwd tot maisonnettes. Helemaal links op de foto is de laatste winkel van de vier winkelblokken aan de Sliedrechtstraat te zien. Dat laatste pand is nooit een echte winkel geweest: in het begin was dit het kantoor van de Wijkraad Pendrecht, later was hier de Polikliniek Pendrecht en als laatste heeft hier vele jaren een talenpracticum gezeten.

Heel interessant is het gebied rechtsboven op de foto. Hier liep de oude Dorpslaan en er staan zelfs nog enkele oude huizen. Dit stukje moest verdwijnen voor de bouw van Zwembad Pendrecht dat na amper 20 jaar dienst al weer is gesloopt, op de zwembadlocatie staan nu eengezinswoningen en de geschakelde bungalows. Verderop is een laag langgerekt gebouw zichtbaar en het kan haast niet anders dat dit een deel is van het militaire kamp dat daar ooit geweest is. Hier verrees Valckensteyn dat ook al weer geschiedenis is.”

Het was te verwachten dat de foto veel reacties zou losmaken. Sommigen reageerden met een korte maar treffende uitspraak zoals ex-opbouwwerker Rieks Westrik (“Maar een paar auto’s in de parkeervakken, nu is het vechten om een plekje”) en Zuiderkroonbewoners Frans en Maja (“Ons uitzicht is nu wel anders”). Een andere webloglezeres herinnerde zich nog de Circusschool die tussen 1988 en 1990 in de voormalige Bestevaertschool was gevestigd, je zag er geen dieren maar de naam van de school stond met grote letters op de gevel.

Han reageert vooral op het kazernecomplex rechtsboven op de foto. Hij herinnert zich dat er een tijdlang mensen opgevangen werden uit het voormalige Nederlands Indië, waarschijnlijk Zuid-Molukkers (“Als kind kwamen wij daar wel eens, die mensen waren heel gastvrij”).

Marjan reageerde met een boeiend verhaal, de foto is voor haar een bron van herinneringen omdat deze precies het gebied toont waar zij een groot deel van haar Pendrechtse jaren heeft gewoond. Haar eerste levensjaren bracht zij door in de Karel de Stouteflat maar het uitzicht zoals op de foto kan zij zich niet bewust herinneren omdat ze op tweejarige leeftijd de wijk verliet. Het gezin keerde in 1971 terug naar Pendrecht en betrok toen één van de nieuwe drive-in woningen aan de Abbenbroekweg. Marjan ging vaak zwemmen in Zwembad Pendrecht en nu woont ze ongeveer op de plek waar het zwembad was. Ook Marjan noemt de militaire barakken omdat in de vijftiger jaren een oom van haar hier gelegerd was.

Ook bij Mario zelf riep de foto veel nostalgische gevoelens op. Hij herinnert zich nog de oude Dorpslaan omdat hij tussen 1966 en 1971 door de Sliedrechtstraat naar zijn lagere school liep. Vanaf de Sliedrechtstraat liep de Dorpslaan in zuidelijke richting tot de Abbenbroekweg en in noordelijke richting tot aan Plein 1953. Er stonden nog een paar oude huisjes waaronder Linguenda waar hij op 19 november 2012 al over schreef in zijn weblog. In de vroegere Bestevaertschool was tot aan de sloop Open Ateliers gevestigd, daar kwam Mario wel eens op een open dag of vanwege een gesprek met directeur Michael Willems voor een artikel voor In de Kijkerd.

Roept de foto of de bovenstaande tekst ook bij u herinneringen op? Schroom niet om te reageren!