In vier groepen met alle vier een deskundige en enthousiaste gespreksleider werden de stellingen besproken. Na iedere bespreking werd de kring vergroot en werd er gerapporteerd. Op de foto is te zien dat Maarten Bouhuis er zijn handen vol aan had. Niemand nam dan ook een blad voor de mond. Maar de uitkomsten waren genuanceerd.
Moslims blijken geen probleem in Charlois. Hun uiterlijk werkt voor sommige mensen belemmerend, maar de meesten vonden dat dat niet zou moeten. Gewoon je buurman en buurvrouw groeten en vooral in gesprek gaan met elkaar werden als remedie aangevoerd.
SPIOR, de Moskee Alwahda, Opbouwwerk Charlois’ Welzijn, Woon- en zorgcentrum KVV en Bureau sociale integratie hadden een succesvol islamdebat georganiseerd.
De tweede stelling over de verandering van Charlois na 2 november 2004 werd even ook geanimeerd besproken. Charlois is niet los te zien van Nederland, maar Charlois is ook niet echt veranderd. Opnieuw werd duidelijk dat er meer met elkaar gepraat moet worden en duidelijker moet worden wie de ander is. De ene moslim is de andere niet. De ene Nederlander is de andere en ook de ene Charloiser is de andere niet.
In het kader van de Anti Discriminatie Dag worden ook in Pendrecht debatten gevoerd. Er komen ook stukjes over op de site. Vitaal Pendrecht hoopt erop dat er volgend jaar in Pendrecht een debat is als in het Woon- en zorgcentrum Dorpsveld.