Kastanje ook in de bloesem

Er stond al een prachtige boom in bloei. Haar bloesem ligt inmiddels op straat. En nu beginnen er rode en witte bloesems aan de kastanjebomen te komen. Waar zou dat kleurverschil vandaan komen?
En dan gaan die fraaie kastanjes in bloesem in de Schuddebeursstraat bloeien, maar waar komt nou dat kleurverschil vandaan?

Wikipedia biedt uitkomst:

In Nederland is vooral de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) te vinden, en in mindere mate de rode paardenkastanje (Aesculus carnea). De rode paardenkastanje is ontstaan uit de kruising van de witbloeiende Aesculus hippocastanum met de roodbloeiende Aesculus pavia. De witte paardenkastanje is een brede boom en kan 20 tot 25 m hoog worden. De witte bloemen hebben in het hart een rode vlek en aan de voet van de kroonbladen een geel honingmerk. De rode paardenkastanje kan tot 20 m hoog worden.

De verhoudingen zijn ook in de Schuddebeursstraat duidelijk. Die rode bloesem verfraait een enkele boom en de rest is wit.

Bijzonder is ook de manier waarop de bomen in de straat gesnoeid zijn. Dat is gedaan om voldoende licht in de straat te houden. Maar ook dat hielp niet echt.

Inmiddels is er veel licht bijgeplaatst en kun je niet meer zeggen dat de straat eng is. Eng? Zeker in deze tijd tijd is de straat allerminst eng.