Kroniek wijkpredikant in Kerk op Zuid

In het blad van de Hervormde Gemeente re Rotterdam-Zuid van 23 november 2005 schreef wijkpredikant At Polhuis een kroniek over het op handen zijnde vertrek van het kantoor van de Nieuwe Unie uit Pendrecht. De vestiging gaat eind februari over naar het kantoor aan het Zuidplein. De kroniek van de wijkpredikant heeft de tongen in Pendrecht losgemaakt. Er is een petitie in de maak. De slotzin van Polhuis: “Nieuwe Unie blijf in de wijk!” wordt breed onderschreven.
Hieronder volgt de tekst van de kroniek van wijpredikant At Polhuis.

Een aantal jaren geleden maakte ik mij in deze rubriek druk over de sluiting van het filiaal van de Spaarbank aan de Slinge. Een bank groot geworden door het sparen van de gewone man, bekommerde zich niet langer om hen en vertrok. Een zelfde gevoel kwam de afgelopen weken weer bij mij naar boven. Al enige tijd hoor ik hardnekkige geruchten in de wijk dat het kantoor van de Nieuwe Unie aan het Plein dicht gaat. Navraag leerde mij dat er inderdaad weer een ingrijpende reorganisatie van de Nieuwe Unie op komst is. Daarbij is ook de vraag aan de orde of het kantoor op het Plein open blijft.

Laat ik voorop stellen dat reorganisaties binnen organisaties noodzakelijk kunnen zijn. Ik kan dat uiteraard niet goed overzien. Tegelijk kan je je wel afvragen of het tempo, waarbinnen de reorganisaties zich opvolgen, niet erg hoog is. Zo lang zit De Nieuwe Unie nu ook weer niet aan het Plein. Er gaat wel erg veel energie zitten in de eigen organisatie. Energie die uiteindelijk ten koste gaat van de eigenlijke taak: een goede sociale huisbaas te zijn. Daar gaat het ons juist om, zal men tegenwerpen. Om die reden is het noodzakelijk om telkens te reorganiseren.

Ik vraag het mij af. Zelf zijn mij contacten met de Nieuwe Unie maar beperkt. Toch ben ik in de ruim vijf jaar dat ik hier nu ben reeds aan de derde gesprekspartner bezig. Niet bepaald bevorderlijk voor de continuïteit. Hoe kan een medewerker nu op die manier een gedegen kennis opbouwen van de wijk en haar bewoners? Hoe verwerf je op die manier vertrouwen? Ik merk in mijn gesprekken met actieve bewoners dat zij dezelfde ervaringen opdoen. De onderhuidse onvrede is groot.

Het lijkt mij dat er extra geïnvesteerd moet worden in goede relaties met huurders. Zij zijn het die de buurt leefbaar moeten houden. Directe nabijheid van organisaties die hen daarbij ondersteunen is een essentiële voorwaarde daarvoor. Een eventueel vertrek van de Nieuwe Unie van het Plein en uit Pendrecht zou een ontwikkeling zijn die daar haaks op staat. Niet wenselijk voor de wijk, lijkt mij. Dit nog afgezien van weer een grote lege plek op het Plein.

Ook het argument dat in deze tijd steeds meer per internet afgehandeld wordt, overtuigt mij niet. De corporatie is toch niet alleen maar een soort anonieme serviceverlener? Nog maar te zwijgen over vele oudere buurtbewoners die helemaal geen internet hebben. Moeten die straks voor hun vragen naar het Zuidplein? Voor een organisatie zijn het wellicht kleine vragen, voor bewoners ligt dat heel anders.

Corporaties zijn indertijd opgericht voor en door bewoners. Zo hebben zij invloed en macht gekregen. Daarin lijken zij op de Spaarbank. Het zal toch niet gebeuren dat zij nu in hun concurrentie slag met andere partijen bewoners de dupe laten worden? Op z’n minst hoort er in Pendrecht een aanspreekpunt van de Nieuwe Unie voor bewoners van Pendrecht in de wijk te blijven. Bij dat aanspreekpunt moet men terecht kunnen met vragen, opmerkingen, klachten. Deze organisaties zijn er voor de bewoners. Zij dienen naar bewoners toe te gaan. Die verhouding mag niet omgekeerd worden! Daarom Nieuwe Unie blijf in de wijk!

At Polhuis