Leonard Geluk legde de situatie in Rotterdam uit. Hij haalde de recente moord op Theo van Gogh aan en ging terug naar de aanslagen in New York en Washington en de moord op Fortuyn. Die laatste feiten betekende dat een derde van de stemmen in Rotterdam bij de verkiezingen in 2002 op Leefbaar Rotterdam terecht kwamen. Normen en waarden kwamen op tafel en men ging in Rotterdam van beide kanten accepteren dat er spelregels moeten zijn en dat die gehandhaafd moeten worden. Er wordt in Rotterdam veel waarde gehecht aan de inburgeringscursus. In korte tijd moeten minstens 5000 mensen zo’n cursus volgen en goed afronden.
Allerlei cijfers kwamen verder ter sprake. Hij onderstreepte vooral ook de rol van moeders. Het is belangrijk dat zij weten wat er van hun kinderen verwacht wordt. Volgens Geluk moet Rotterdam bezig blijven met deze aanpak want in 2004 zijn schattingen gemaakt dat er in 2017 meer dan 50 procent van de ouders van allochtone afkomst is.
Alle burgers moeten zich aldus Geluk thuis voelen in Rotterdam en om dat te bereiken worden onorthodoxe middelen niet geschuwd. Hij haalde daarbij het islamdebat aan en de integratie discussie.
In de mêlee raakte hij zijn tekst kwijt, zijn steun en toeverlaat Wim Vleugels hielp hem snel weer op weg.
Thema’s als vrouwenemancipatie, homohuwelijk en dergelijke moeten volgens de wethouder bij moslims aan de orde gesteld worden! Er moet een Charta voor de omgang komen!
Hij eindigde met de hoop uit te spreken dat minister president Rüttgers een inzicht gegeven te hebben in de Rotterdamse situatie en aanpak..