Lezingen in Leeszaal West

Aan het R. Rijnhoutplein 3 zit de Leeszaal West. In een voormalige hamam staan nu boeken en heeft men een buurtbibliotheek, maar dan toch een beetje anders dan je zou verwachten. Bewoners zwaaien er de scepter en de leeszaal wordt door hen voor van alles gebruikt.
Het pleintje op zich is al bijzonder. Het is genoemd naar een bijzondere wijkbewoner de Reus van Rotterdam, Rigardus Rijnhout, die 2 meter en 38 centimeter lang was door een groeistoornis. Er staat een kunstwerk op het plein en er zijn palmbomen. Aan de ene kant een restaurant met de fraaie naam Habibi, waar je Egyptische specialiteiten kunt krijgen en aan de andere de Leeszaal Rotterdam West. Er zat een hamam in, maar die ging niet echt lopen. De ruimte stond leeg en Joke van der Zwaard en Maurice Specht deden een voorstel om er een leeszaal van te maken, een leeszaal die gerund wordt door bewoners.

De Gemeente Bibliotheek had een buurtbieb in Rotterdam West, maar net als in Pendrecht en Zuidwijk werd die gesloten. De bieb liep ook al niet zo best meer. Want de openingstijden waren teruggebracht tot maar een beperkte tijd per week. Dat was in Pendrecht ook het geval trouwens.

De Leeszaal Rotterdam West werd onlangs geopend. En is bijna iedere dag open van 10:00 tot 20:00 uur. Niet op zondag en maandag en zaterdag tot 18:00 uur. En je kunt er voor van alles terecht. Natuurlijk om te lezen, maar ook om op de computer informatie op te zoeken, of een activiteit met kinderen plaats te laten vinden, een lezing te houden en ga zo maar door. Ze staan er open voor allerlei voorstellen.

Donderdagmiddag 7 maart werden er lezingen gehouden door Joke van der Zwaard en Maurice Specht over zelfredzaamheid en burgerkracht en natuurlijk over de Leeszaal West. Ook de filosoof Richard de Brabander hield een presentatie. Hij had advertentieteksten gemaakt over de verwachtingen die de burger en de professional (ambtenaar bijvoorbeeld) naar elkaar hebben.
Die burger moet vooral braaf zijn en van alles kunnen om netjes te kunnen participeren. Dat had hij samengebracht in een mooie advertentietekst. En ook de burger wil graag een persoonlijke professional, die alles snapt van de omstandigheden waarin de burger zit. Dat gaat natuurlijk niet werken en daar had de filosoof een paar aardige opmerkingen over.

Een grote groep aandachtige toehoorders en ondertussen ging het gebruikelijke leeszaal patroon gewoon door. Drie jongetjes uit de buurt zaten achter de computer en waren aan het gamen. Als ze te luidruchtig werden liep er even iemand langs en maakte het drietal op attent dat je in een leeszaal bepaalde regels hoort te volgen.
Aan tafel zaten twee buurtbewoners te werken. De één met een laptop en de ander met een blad papier waarop ze allerlei wolkjes tekende met teksten er in.
Aan een zitje in de ruimte een groepje jongeren, stagiaires (?), die gekeurd papier aan het knippen waren. Leek op origami, maar zal vast voor een activiteit geweest zijn.
Op een gegeven moment gaat de deur open en komt meneer Meijers binnen met een doos met boeken. Hij stapt op de man met laptop af, maar die weet niet wat ie ermee aan moet en wijst op één van de bezoekers van de lezingen. In korte tijd wordt er van alles geregeld en gaan er 4 dozen boeken naar de bergruimte. Ze komen goed van pas. Het is geen rotzooi. Ze krijgen vast een plekje in de stellingen.

Daar staat alles keurig op een rij en er zijn ook onderwerpen waarbij je boeken kunt vinden. Is er dan ook een uitleen systeem. Ja, heel eenvoudig. Je ziet een boek van jouw gading en neemt het mee naar huis. Je kan het terugbrengen als je uit hebt, maar je mag het ook aan iemand anders geven. Je betaalt niks. Je zorgt er alleen voor dat waardevolle boeken niet verstoffen in een boekenkast thuis of op zolder, maar dat ze opnieuw gebruikt worden. En dat anderen er wijzer van worden.

Hoe simpel kan het zijn?