Losar feest in Tibet en elders op de wereld

5 maart 2011 vieren Tibetaanse boeddhisten het Losar-feest. Ook wel Tibetaans nieuwjaar genoemd. Dat gebeurt niet alleen in Tibet, maar bijvoorbeeld ook in Taipeh en vast ook ergens in Nederland.
Losar (Tibetaans: lo = jaar, sar = nieuw) is het Tibetaanse Nieuwjaar en de belangrijkste feestdag in Tibet.

De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet. Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is aan religieuze zaken gewijd. Er worden grote thangka’s in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chang (gerstebier) gedronken.

Losar valt niet gelijk aan Nieuwjaar in onze tijdrekening.

Er is een Pendrechtenaar, die zich boeddhist noemt, wie weet komt er nog een avond over welke dingen er in die religie leven en wat daar in Pendrecht van te leren zou zijn.