oBike neemt maatregelen tegen de wildgroei van de oBikes en er volgt een evaluatie van het hele initiatief.
De gele huurfietsen van oBike zorgen voor veel overlast in Rotterdam. oBike heeft nu in een gesprek met de gemeente beloofd de overlast aan te pakken. Door medewerkers op scooters en in busjes op pad te sturen, moet allereerst de spreiding verbeteren zodat er niet meer teveel fietsen op één plek staan. Daarnaast treedt men op als er fietsen zijn omgevallen of de doorgang blokkeren. Verder is er al een digitaal parkeerverbod ingesteld bij onder andere Rotterdam Centraal Station. Daar is het onmogelijk om de fiets op slot te zetten wat betekent dat de huurkosten ondertussen gewoon door lopen.
Speciaal WhatsApp-nummer
Om op de hoogte te blijven van oBikes die problemen veroorzaken, komt er een WhatsApp-nummer waar iedereen melding kan maken van teveel fietsen, beschadigde fietsen, omgevallen fietsen en foutgeparkeerde fietsen.
Evaluatie
Wethouder Pex Langenberg (vervoer) geeft oBike acht weken de tijd om te bewijzen dat de genomen maatregelen werken. Daarna volgt een evaluatie van het hele initiatief. De gemeente is over het algemeen tevreden over dergelijke huurfietsen, maar vindt wel dat de overlast aangepakt moet worden.
Locaties in de app
In de speciale app van Obike zijn de vrij exacte locaties van alle oBikes te vinden. De app klopt echter niet helemaal: op sommige aangegeven locaties is in werkelijkheid geen oBike te vinden (o.a. op de Kerkwervesingel, in de Tholenstraat en op meerdere plekken langs de Slinge), terwijl omgekeerd sommige aanwezige oBikes niet in de app staan vermeld. Ook zouden volgens de app meerdere oBikes (in o.a. Delfshaven) in het water liggen. De oBikes zijn inmiddels ook al gesignaleerd in Rhoon en Barendrecht.
oBikes in Pendrecht
Hieronder een impressie van rondzwervende oBikes in Pendrecht: