Op de foto uit de Volkskrant staat een evacuatie van bewoners in Vlissingen op zondag 1 februari 1953.
Nederland staat vrijdag 1 februari 2013 stil bij de watersnoodramp die zich precies 60 jaar geleden voltrok in Zuidwest Nederland. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Brabant vinden herdenkingen plaats met muziek, toespraken en kransleggingen. Bij de ramp kwamen 1835 mensen om het leven.
Zo was er vanmorgen in de gemeente Schouwen-Duiveland een herdenkingsbijeenkomst in het Watersnoodmuseum om in Ouwerkerk om precies te zijn. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duivenland en commissaris Karla Peijs van Zeeland gaven een toespraak, en Clementine Volker zong het lied ‘Na de hoos’. Daarna legden schooljeugd en nabestaanden van slachtoffers van de ramp in 1953 kransen bij het herdenkingsmonument.
Ook in dorpen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee vonden herdenkingen plaats. Om drie uur legden de commissaris van Zuid-Holland en de burgemeester en wethouders van de gemeente kransen op de rampenbegraafplaats in Oude-Tonge. En daarna was er een herdenkingsdienst in de kerk.
Op YouTube is het prachtige lied ‘Na de hoos’ van Clementine Volker te beluisteren en is de zongeres en groep te zien. Er zitten bij de clip indringende beelden van de ramp van 1953.
Zaterdag 2 februari gaat een gezelschap uit Pendrecht met een touringcar van Milot Reizen op weg naar het werkeiland Neeltje Jans en bekijkt de Deltawerken. Pendrecht heeft een speciale relatie met het rampgebied. Het centrale plein van de wijk die in 1953 ontstond kreeg de naam Plein 1953 mee.
De straten van Pendrecht dragen namen als Krabbendijkestraat, Herkingenstraat, Nieuw Vossemeerweg, Abbenbroekweg, enzovoorts. In de straatnamen zitten plaatsen verwerkt, die in 1953 sterk te lijden hadden van de watersnoodramp.
De tocht wordt afgesloten met een presentatie van het Fotoproject Pendrecht door Jacques Börger en Lisanne van het Rotterdam Museum in het Pendrecht Museum aan Plein 1953 nummer 57 om ongeveer 16:00 uur.