Matt op de rand sprak met Nico, rechts en Leonora in het midden. Nicovertelde dat Sint Andries 20 jaar gleden de armste wijk in Antwerpen was en inmiddels is veranderd in één van de rijkste. Dit is ten koste van de armsten gegaan, omdat er geen sociale woningbouw meer terug gekomen is voor de goedkope woningen die gesloopt zijn. Nico heeft vanaf het begin, nu twintig jaar geleden aan de wieg gestaan van allerlei kunstprojecten, die tot op de dag van vandaag nog steeds hun nut bewijzen.
De groep rondom Nico bestaat uit alleen maar vrijwilligers, die proberen de samenwerking op gang te krijgen en te houden met politici en organisaties. Er wordt ook samengewerkt met de pers zij worden dikwijls uitgenodigd bij vergaderingen om hun artikelen te kunnen schrijven.
Leonora vertelde dat bij hen alles nog in de kinderschoenen staat. “Wij hebben een sterk saamhorigheidsgevoel en richten ons op de integratie van minderheden. Wij hopen op de steun van R4R en denken dat we veel kunnen leren van de ervaringen van de anderen in de toekomst”, aldus deze bewoonster van Sofia. De situatie is in Bulgarije een andere dan in Antwerpen, maar de opgave voor bewoners is dezelfde.
Gülay is student en maakt zich in haar groep sterk om immigranten te laten integreren. Veel immigranten zitten thuis en voelen zich eenzaam, door ze allerlei activiteiten aan te bieden wil ze hun zelfrespect vergroten. Gülay is in Nederland geboren maar van Turkse afkomst, ze denkt dat ze door haar achtergrond sneller de problemen kan doorgronden. De activiteiten bestaan uit, voedsel uitdelen, cursussen van een diëtist om adviezen te geven om gezonder te eten. Gebruik maken van de kennis van je buren/bewoners/omgeving. De meeste vrouwen zitten thuis en hebben de verzorging voor hun kinderen, het schoonhouden van het huis. De vrouwen worden aangemoedigd om buitenshuis dingen voor zichzelf te doen om hun zelfvertrouwen te vergroten.
Harm Kuiper vertelde dat zijn groep het opneemt tegen de huisjesmelkers in zijn wijk. Hij doet dit met de bewoners en de organisaties die daarvoor nodig zijn. Als gevolg van de sloop van de sociale woningbouw en het terug bouwen van dure (koop) woningen is er geen plaats meer voor de minder draagkrachtige. Sociale bewoners worden de stad uitgedreven. Dit is geen oplossing want het probleem wordt verkast naar de buitenwijken en randgemeenten.
Christiana zei dat veel bewoners in haar buurt niet weten wat er omgaat in hun omgeving, ze zijn eenzaam en geïsoleerd. Haar groep breng het met elkaar communiceren op gang en dat lukt, er zit een enorme voortgang in. Er zijn veel verschillende culturele groepen die al samenwerken. Ze organiseren een zomer en winterfeest dat zeer druk bezocht wordt. “We hebben het fijn met z’n allen” zegt ze. We zijn een paraplugroep waar alle groepen onder kunnen. Er is een partnership aangegaan met de verschillende groepen om zo sterker te worden en beter met de overheden en organisaties samen te kunnen werken en de financiën rond te krijgen. “Wij hebben bijvoorbeeld een tuiniergroep”, zei deze Londense.