In de Ellewoutsdijkstraat zijn veel woningen hermetisch afgesloten met metalen platen om kraken en diefstal van koper en dergelijke tegen te gaan. Eén portiek stond nog open en het tweetal greep deze kans aan om op ontdekkingstocht te gaan. Op de weblogs van beiden zijn de resultaten te zien (http://photogalleryrdamzuid.punt.nl en http://www.mario-bosch.nl/pendrecht-weblog.htm).
Eén ontdekking is ook voor Vitaal Pendrecht van belang: in de badcel op nummer 12 zat nog een geheel intact verkerend lavet met daaronder het aandrijfmechanisme van een wasmachine. Je kon dat vroeger aanvragen en dan werd het gemonteerd. De bewoners van nummer 12 hebben dat dus indertijd gedaan. Zelfs het schoepenrad lag er nog bij.
Binnenkort vinden er besprekingen plaats over een buurtmuseum of wijkmuseum. Er is inmiddels in Pendrecht al heel wat materiaal veilig gesteld onder andere door Mario Bosch om een interessante collectie samen te stellen van een wijk, die nog maar 50 jaar bestaat. Waarom ook niet? Pendrecht was in de 50-er en 60-jaren een voorbeeldwijk voor de wederopbouw van Nederland, maar ook voor de moderne huisvesting in die tijd. Lotte Stam–Beese de ontwerpster werd er wereldberoemd mee. Bussen architecten, gemeentebestuurders en stedenbouwkundigen deden de wijk aan.
In die 50 jaar is er heel wat gebeurd in Pendrecht. De wijk wordt opnieuw bezocht door mensen van over de hele wereld. Je kunt bijvoorbeeld met City Safari (zie www.citysafari.nl) zelfs op een safari-tocht door de wijk.
Een buurtmuseum zou daar geen vreemde aanvulling bij zijn. Vitaal Pendrecht ging bij de Nieuwe Unie langs met de vraag of het lavet met het aandrijfmechanisme er voorzichtig uitgehaald kan worden en voor het buurtmuseum kan worden gereserveerd. De Nieuwe Unie gaat haar best doen. Misschien kunnen ze ook nog dat leuke gordijntje erbij leveren. De bewoners bleken bij het checken van de gegevens de eerste bewoners geweest te zijn en hebben tot 2006 op deze plek gewoond. Volgens Mario zal de wasmachine vast nog tot in de 21e eeuw zijn gebruikt omdat het schoepenrad nog in een hoek van de badcel lag. Over geschiedenis gesproken!
Is het geen plaatje? De Nieuwe Unie, vast bedankt.