Pameijer, waarvan activeringscentrum De Passage in de Sliedrechtstraat deel uitmaakt, viert dit jaar het 90-jarig jubileum.
De Passage in de Sliedrechtstraat is een activeringscentrum voor jongeren en volwassenen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking. Allen met soms een complexe hulpvraag en soms ook een psychische en/of lichamelijke beperking. Door middel van werkgroepen kunnen ze ontdekken waar hun passie ligt en waar ze goed in zijn, en leren om eigen keuzes te maken zodat hun zelfvertrouwen stijgt. Hierbij wordt een ondersteuningsplan opgesteld.
Bij De Passage zijn er verschillende groepen:
*Keramiekgroep: mooie producten van klei maken.
*Textielatelier: onder andere sjaals breien en schorten borduren. Deze producten worden ook verkocht.
*Foodgroep: leren snijden, bakken en koken in de keuken. Leren tafels dekken en de afwas doen in de kantine. De hygiëneregels leren.
*Werkproject ‘Wereld op Zuid’: tafels dekken, helpen met het bereiden van een snack, het schoolplein onderhouden en de kantine schoonmaken in het gelijknamige gebouw aan de Schere in Zuidwijk waar verschillende basisscholen zijn gehuisvest.
*De Schakel: dit is een groep voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en/of een complexe hulpvraag. Deze biedt individuele training met een duidelijke, vaste structuur met als doel doorstroming naar een groep binnen De Passage of een werkproject.
Pameijer Print
Ook zit in De Passage een vestiging van Pameijer Print. Dit is een werkproject van Pameijer waarbij op twee locaties (Sliedrechtstraat en Schiedamsedijk) dertig medewerkers met een beperking op professionele wijze allerlei werkzaaamheden verrichten op het gebied van printen, kopiëren, scannen, het verzorgen van mailings, het bedrukken van textiel en het verzorgen van inpakwerkzaamheden. Iedereen kan hier terecht om iets te laten printen of bedrukken.
Pameijer
De Passage maakt deel uit van Pameijer. In 1926 richtte arts dr. J.H. Pameijer de ‘Rotterdamsche Vereeniging ter Behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten’ op. Hij helpt mensen met psychiatrische problemen om stap voor stap hun plek in de samenleving te vinden, iets wat in die tijd heel nieuw was. Steeds meer mensen helpen hem mee en in 1961 ontstaat de eerste kleine woonvoorziening op wijkniveau. Een jaar later volgt de eerste werkplaats voor mensen met een beperking en in 1967 het eerste dagverblijf. In 1981 komt daar het eerste kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking bij.
Tegenwoordig is het pakket voorzieningen fors uitgebreid: groepswonen, individueel begeleid wonen, buurtcirkel, logeerhuizen, crisisopvang, ondersteuning thuis, activeringscentra, kinderen-, jongeren- en ouderendagcentra, bureau begeleid werken, gezinsondersteuning thuis en buitenshuis, dagbehandeling, ontwikkelcentrum, ondersteunende trainingen, diagnostiek, ondersteuning en behandeling, familiesupport, Rotterdams Handwerk en de printservice.