Pendrecht scoort net 0,1 punt meer dan de Tarwewijk op de sociale index

In de basisschool De Globe in de Tarwewijk werd het eerste exemplaar van de Sociale Index door wethouder Jantine Kriens overhandigd aan Lionel Martijn. Daarna gingen de politici in gesprek met moeders uit de Tarwewijk. Ineke Bakker, de directeur van JOS, kondigde aan dat zij adoptiemoeder was geworden voor de Tarwewijk. Van rechts naar links: Ineke Bakker, Lionel Martijn en Jantine Kriens.
Op het onderste fotootje een aantal van de aanwezige moeders van de Tarwewijk.
De index geeft aan hoe de inwoners er voor staan op het gebied van werk, opleiding, taalbeheersing en inkomen, maar ook hoe bewoners hun eigen gezondheid beoordelen en wat ze vinden van (de voorzieningen in) de eigen wijk. Ruim 11.000 Rotterdammers zijn geïnterviewd voor de Sociale Index.
De Sociale Index is meer dan een meetinstrument. De index brengt straks voor de 64 gebieden waarin de stad is opgedeeld in kaart wat de sterke en zwakke punten zijn. Daarop is dan gebiedsgerichte actie mogelijk, ook door maatschappelijke partners zoals woningbouwcorporaties, scholen en welzijnsorganisaties.
Bij de presentatie van de Sociale Index op 19 juni formuleerde wethouder Jantine Kriens het zo: “iedereen weet dat je in het Molenlaankwartier onbezorgder woont dan in de Tarwewijk. Met de Sociale Index objectiveren we deze gevoelens en kunnen we ons gezamenlijk inspannen om van elke buurt een plek te maken waar het prettig wonen is.”
Categorieën
De Sociale Index deelt wijken en deelgemeenten in vijf categorieën in: sociaal zeer zwak (< 3.9), problematisch (3.9 - 4.9), kwetsbaar (5.0 - 5.9), sociaal voldoende (6.0 - 7.0) en sociaal sterk (> 7.0). De eerste Sociale Index meet 12 sterke, 20 voldoende, 25 kwetsbare en 7 probleemwijken. De Tarwewijk is de laagst scorende wijk, het Molenlaankwartier scoort het hoogst.
Er zijn vier aspecten onderzocht: capaciteiten, leefomgeving, meedoen en sociale binding. Bij capaciteiten gaat het om gezondheid, opleidingsniveau en beheersing van de Nederlandse taal. Verder zijn er vragen gesteld over buitenruimte, voorzieningen in de wijk, ervaringen met discriminatie, sociale contacten en woonplezier.
De Sociale Index is opgebouwd uit feitelijke gegevens (30%) en meningen van bewoners (70%). Een zelfde verhouding als de Rotterdamse Veiligheidsindex. Ruim 11.000 Rotterdammers zijn geïnterviewd. Volgend jaar vindt de volgende meting plaats.

Meer resultaten en een gebruikershandleiding zijn te vinden op www.cos.rotterdam.nl
Om het rapport te lezen: http://www.rotterdam.nl/Rotterdam/Internet/Overig/rdm/Bestuursdienst/Sociale%20Index%202008.pdf

Kijk voor online gebruik van de Sociale Index op www.cos.nl/sigt