De foto bij het artikel in het AD is van Cor Vos en toont Pieter Tops die het eerste bidboek kreeg uit handen van Khesaira Jordan en het omhoog richting publiek, dat in Valckensteyn was samengekomen om de presentatie van het bidboek mee te maken.
Yvonne Keunen schrijft:
Wie weten het beste wat in Pendrecht speelt? De bewoners natuurlijk. En dus werd in de wijk de Pendrecht Universiteit bedacht. Een ‘opleidingsinstituut’ waar bewoners de docenten zijn en politici en ambtenaren de colleges volgen.
Denk bij de Pendrecht Universiteit niet aan een reguliere onderwijsinstelling. Laat staan aan een schoolgebouw. Dat is er niet. De Pendrecht Universiteit is een virtuele universiteit. Waar de colleges worden gegeven? In een tent, een school, een bewonerscentrum, een kantoor, op een podium of echt op een universiteit. Dat kan ook.
En de colleges? Ook die zijn niet traditioneel van aard. Het kan een rondleiding zijn. Maar ook een toneelstuk, een kerstfeest, rollenspel, een opleiding of een cursus.
Stuwende kracht achter het initiatief is onder andere Bien Hofman, vrijwilligster sinds 19979 sinds ze in Pendrecht kwam wonen en opzoomeraar van het eerste uur. De laatste jaren is ze stuwende kracht achter Vitaal Pendrecht en stimuleert ze op vriendelijke wijze mensen om zich ook op een positieve manier voor Pendrecht in te zetten. Want de wijk wordt al zo vaak negatief neergezet. “Dat gaat me erg aan het hart”, zegt Hofman.
De enorme sloop- en nieuwbouwgolf die over de tuinstad in Rotterdam – Zuid rolt en de aanwijzing als prachtwijk door minister Vogelaar brengt heel wat politici en ambtenaren naar Pendrecht. Hofman stuurt ze steevast door naar bewoners. “Met hen moeten ze praten. Zij weten wat er aan de hand is in de wijk.”
Dat is het leuke aan de Pendrecht Universiteit: de bewoners vertellen aan bestuurders en ambtenaren waar de knelpunten zitten en wat ze eraan zouden kunnen doen.
“Ik ga er altijd vanuit dat professionals hun best doen en het beste voor hebben met Pendrecht. Maar niet alles werkt in de praktijk even goed.”
Hofman waakt er echter voor ’te blijven hangen in gezeur’. “Ik wil een stap verder gaan. We moeten met z’n allen tot oplossingen komen. Dat is het doel van het project: iedereen op één lijn krijgen. We hebben per slot van rekening allemaal hetzelfde doel: de wijk verbeteren.”
De Pendrecht Universiteit begon twee jaar geleden klein. Met het idee om op het doorgaans saaie Plein 1953 de grootste kerstboom van Rotterdam neer te zetten. Er moest een flinke kist onder worden gezet om de groene reus inderdaad groter te laten zijn dan die op de Coolsingel, maar het statement was gemaakt: ook Pendrecht is tot leuke dingen in staat.
Elly Pesik is één van de bewoners van Pendrecht die ‘les geeft’ aan de Pendrecht Universiteit. Wat ze doet? Ze staat onder meer op het toneel met de Pendrecht Monologen. Pesik noemt de Pendrecht Universiteit ‘democratie van onderop’.
“Wij geven aan ambtenaren door wat er moet gebeuren. En we proberen bestuurders de ogen te openen voor de noden en behoeften in de wijk.” Al wil dat niet zeggen dat altijd alles van de grond komt. “Soms heb je een idee en dan blijkt het niet uitvoerbaar omdat er niet genoeg geld is.”
Pesik is één van de dames die deel uitmaken van de Vitale Smikkelaars. Elke donderdag maken ze voor eenzame ouderen uit de wijk een viergangenmenu voor vier euro. “Dat is onze manier om een bijdrage te leveren aan de wijk.”
Het CDA in Charlois is erg te spreken over de Pendrecht Universiteit. “We hebben altidj onze mond vol over burgerparticipatie. Hier gebeurt het in de praktijk,” stelt fractievoorzitter Peter Diepenhorst tevreden vast.
Hij zou graag mensen achter de Pendrecht Universiteit een vast moment binnen de Charloise politiek geven om hun zegje te kunnen doen. Hoe, dat weet hij nog niet. Zij collega-deelraadsleden willen er niet aan. Diepenhorst: “Ik krijg het politiek niet op de agenda.”