PENDRECHT
De wijk Pendrecht werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd als een ruim opzette arbeiderswijk. Brede straten. Veel groen. Comfortabele woningen. De mensen die er gingen wonen hadden het gevoel alsof ze in een paradijs kwamen. Nu, ruim vijftig jaar later, heeft de verpaupering toegeslagen. Verlaten straten, dichtgetimmerde panden, naargeestige plekken. Het is een van de thema’s die aan bod komen in deze voorstelling over deze eens zo trotse wijk.
Hakeem loopt stage bij de BOP, de Bewoners Organisatie Pendrecht.
Tussen de rommel van de verbouwing moet hij zich een werkplek zien te veroveren om zijn project – het maken van een website over de wijk – uit te voeren. Hij vindt het maar niks. Geen ramen, een antieke computer, geen digitale camera om de filmpjes met buurtbewoners op te nemen en geen reiskostenvergoeding. Dankzij het onvermoeibare optimisme van BOPper Dirk en dankzij het buurtnetwerk van de spijbelende Deciree blijkt er in Pendrecht wel degelijk een website te kunnen ontstaan.
De spelers zijn: Mishari Adem, Ino Braam, Koos Goedknegt, Rineke de Graaf (rechts op de foto met Mary Bos en Mar van Dinter), Joke Huissen, Bep van Krimpen, Gijs van Krimpen, Elske Kuijper, Shannon Zaalman.
Pendrecht is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de BOP en de bewoners van Pendrecht op basis van improvisaties over hun levenservaringen. De voorstelling is gemaakt in Wijkaccomodatie De Middelburgt en speelt in de buurthuizen en wijkcentra van Rotterdam.
De naoorlogse wijken gaan op de schop
Opnieuw is er sprake van wederopbouw
Maar met één groot verschil:
Toen ging het om betaalbare woningen
Ook voor de sociaal zwakkeren
Nu gaat het om vraag en aanbod
De wet van de vrije markt
En wat gebeurt er met degenen die niet kunnen betalen?
Hen rest niets anders dan te verdwijnen
De nieuwe huizen zijn voor hen te duur
Waar ze heen moeten weet niemand
Over dat probleem gaat de vrije markt niet
Ze worden stadsnomaden of ze vestigen zich
In de buurten van het reddeloos verval…..