RWT neemt afscheid van ridders Annelies en Peter

In 1992 begonnen Annelies Spliethof en Peter van den Hurk in Rotterdam met het maken van theater voor mensen, die vaak voor het eerst naar het theater gingen. Sterker nog zij deden dat met acteurs, die vaak voor het eerst met theater in aanraking kwamen. Zij noemden het wijktheater. In de begin jaren kwamen er producties die: Feyenoord speelt Feyenoord of Ommoord, het einde. Heeft Spangen dat verdiend, Weg van Crooswijk, keet op de kaap waren ook voorbeelden waarin de verschillende Rotterdamse wijken door haar eigen bewoners werden gekarakteriseerd.
In het seizoen 2004 – 2005 speelden zij met bewoners uit Pendrecht een stuk dat kortweg Pendrecht heette. Stefan van Hees regisseerde dat stuk. Een mooie typering van een naoorlogse wijk die onder grote druk staat.
Inmiddels maakte het Rotterdams WijkTheater ook stukken over thema’s die in Rotterdam spelen. Over jong zijn Rotterdam. Over als asielzoeker wonen in de stad en over Feyenoordsupporters. Om de twee jaar werden International Community Arts Festivals georganiseerd. Spelers van over de hele wereld kwamen naar Rotterdam om te laten zien en horen hoe zij theater spelen. Van 30 maart tot 3 april 2011 staat de 5e editie op de agenda.
Kortom waar Annelies en Peter in 1992 mee begonnen groeide uit tot een kunstvorm, die niet meer weg te denken is uit Rotterdam. Daar zijn zij jarenlang de stuwende kracht achter geweest en om die reden kregen ze uit handen van wethouder van cultuur, Rik Grashoff, een koninklijke onderscheiding opgespeld. Beiden werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
In een wervelende show werd duidelijk dat heel veel spelers en bezoekers van de stukken van Rotterdams WijkTheater hen zo’n onderscheiding van harte gunden en velen werden emotioneel bij de gedachte dat zij Rotterdam gingen verlaten.
Er was in de kleine zaal een museum ingericht met onder andere een kast met alle flyers van de voorstellingen, maar ook allerlei attributen uit de theaterstukken.
Peter en Annelies zijn met pensioen en verhuisd naar Simpelveld, Baneheide om precies te zijn. In één van de filmpjes trad de burgemeester Hub Bogman op. Hij nodigde het duo uit om met hem eens verder over hun theatervorm te komen praten. Peter en Annelies zijn al bezig om ook daar community art op te zetten. Dus nog lang niet uitgewerkt en ook nog lang niet ‘weg’ uit Rotterdam.
Stoppen is een nieuw begin!
Over en weer zeiden spelers en Annelies en Peter elkaar in het hart gesloten te hebben. Er zullen vast veel Rotterdammers naar Baneheide trekken om te gaan kijken hoe het hen daar vergaat.