Sangeet Ka Milan concert in Pendrecht Museum

Hun muzikale leider is Mahinder en Mahinder zit op de foto ,hiernaast onder, in het midden achter het keyboard. Hij bediende tijdens het mini concert van zondagmiddag 24 april in het Pendrecht Museum dat keyboard met ernaast een ritmebox met allerlei Indisch klinkende muziekinstrumenten erin. Om hem heen staan de 10 vocalisten. Allemaal vertolkten ze devotionele liederen, zoals ze dat zelf noemen en Bollywood songs. Dus liederen vanuit hun geloof, het Hindoeïsme en meer moderner Indisch gezang.

Hun lerares is Dharma Kharag en zij hield een korte inleiding over het Hindoeïsme. Hun oorsprong ligt in India, maar ze kwamen bijna allemaal via Suriname naar Nederland.

Dharma Kharag zei heel blij te zijn iets te mogen vertellen over haar geloof. Zij geeft iedere woensdagavond les uit de Ramain, een soort bijbel van de Hindoes. En de laatste maanden oefent de muziekgroep ook iedere woensdagavond bij de BOP. Gerard Boom houdt de ruimte voor hen open. Zij zijn Gerard dan ook erg dankbaar voor wat hij doet.
Dharma Kharag vertelde dat zij volgens haar jaartelling in het jaar 2066 leeft. De Indiërs lopen 57 vooruit op de Christenen. Van de 1 miljard inwoners van India belijden 80 % het Hindoeïsme, dus dat zijn 800 miljoen mensen, waarmee het gelijk een van de grootste godsdiensten op de wereld is. De naam komt van de rivier Sindhoe in de Indus-vallei.
In tegenstelling tot wat men denkt is het Hindoeïsme geen polytheïstische religie. Er is maar 1 god en dat is Sada-Shiw, maar die komt tot ons in verschillende facetten (verschijningsvormen). Zoals zij zelf, lerares is, moeder, kind van haar ouders of vrouw van haar man, zo heeft Sada-Shiw verschillende aspecten. Shri-Ganesh voor goed denken, Doeiga-Ma voor Shaktie (kracht), Laxmie-Ma voor rijkdom en ga zo maar door.
Er zijn geschriften, Veda’s zoals de bijbel voor de christenen. De belangrijkste zijn de Ramain en de Bhagwat Geeta, die de Hindoes leren hoe ze moeten leven.
Er zijn buiten India Hindoes in alle werelddelen. Bali is een eiland met bijna alleen maar Hindoes en in Engeland, Mauritius, Suriname, Bangladesh, Nepal en Zuid Afrika leven Hindoes. Uit het Hindoeïsme is het Buddhisme ontstaan, ook Yoga (meditatie) en Ajirveda (genezing met kruiden) komen eruit voort.
D belangrijkste feesten zijn in oktober – november Diwali of het lichtjesfeest en in maart Phagun (Holi Phagwa) waarbij de overwinning van het goede op het kwade gevierd wordt. Dat wordt met verschillende kleuren gevierd. Mahatma Gandhi is voor de Hindoes een belangrijk persoon. Hij zorgde ervoor dat India onafhankelijk werd van de Engelsen, die vreselijke dingen in India hebben gedaan. En hij deed dat met ahisma, overwinning zonder geweld. India werd op een geweldloze manier onafhankelijk.
Een ander kenmerk van de Hindoes is dat zij alle leven respecteren, dus vegetarisch eten.
Zij wilde het kort houden, dus liet het hierbij. Er is uiteraard veel meer over te zeggen en Dharma Kharag kan gemakkelijk voor een heel jaar een programma in het Pendrecht Museum vullen.
Misschien komt zij nog een keer terug.

En er was ook muziek aangekondigd, dus ….