De schildering Kariatiden bestaat eigenlijk uit drie delen. Het oudste deel bevond zich aan de noordkant van de Slinge en is gemaakt door Hans Verkerk en Karin Sloots van Open Ateliers. De schildering bestond uit dragende figuren in de vorm van gekleurde pilaren, aangevuld met huiselijke voorwerpen zoals een melkkannetje en een blok kaas. De schildering, bedoeld om het gevoel van veiligheid rond het metrostation te vergroten, is op 27 mei 1994 feestelijk onthuld.
Precies een jaar later zijn de zuilen aan de overkant van de Slinge ook beschilderd. Het hoofdmotief zijn 6 leeuwen die het metroviaduct lijken te dragen. Hans Verkerk ontwierp en schilderde de Kariatiden II die eind mei 1995 werden opgeleverd.
Uiteindelijk werden de kariatiden een drieluik want in de zomer van 1996 werden de pilaren in de Sliedrechtstraat op soortgelijke wijze beschilderd. Op de zijvlakken van het viaduct zijn paarden geschilderd, een indirecte verwijzing naar de dagopvang van het Leger des Heils die hier vlakbij staat.
Afgelopen week zijn de pilaren gezandstraald en is de schildering bij de Slinge voor het grootste deel verdwenen. Aan de noordkant is alles al weg, aan de kant van de parkeergarage een deel. De foto’s hiernaast laten het verschil zien: in plaats van een fleurige schildering kijk je nu weer tegen het grauwe beton.
Het is niet de eerste keer dat er “zomaar” Pendrechtse kunst verdwijnt; twee eerdere voorbeelden zijn het mozaïek aan de vroegere OLV van Lourdesschool en de schildering Aquarius op Plein 1953. Twee Pendrechtenaren die zich hier erg druk om maken zijn deelraadslid Agnes Morene en dagburgemeester Mario Bosch. Agnes is op dit moment aan het uitzoeken of er regels zijn ten aanzien van het weghalen van kunst in de buitenruimte.